Vijesti

Proslava Svih Svetih i Dušnog dana u Dolini 2021

Crkva je vijekovima molila za pokojne kako bi ih Bog primio k sebi. Kršćani se ne smiju bojati smrti jer su je savladali snagom Krista. Oni ispovjedaju uskrsnuće Isusa Krista  i njegovu trajnu proslavu kod Boga.

            To su dani kada živimo za mrtve i kada smo s njima najviše povezani u molitvama, mislima i sjećanima na njih.

U tom ozračju  su ti dani protekli i u Donjoj Dolini na starodrevnom groblju  Gradina kod Bos. Gradiške. Danima se groblje pripremalo za proslavu počevši od košenje trave po groblju, kupljenju izgorjelih lampiona i dr.

            Kako u župi Dolina, od njih malo preostalih, nema radno sposobnih katolika, taj posao su obavile osobe koje su došle iz Hrvatske.

            Zbog strahovitih gužvi na graničnim prijelazima,a i mjera u svezi pandemije COVID-19 desetak dana prije blagdana Svih Svetih i spomedana Dušnog dana, iz Hrvatske su dolazili  vjernici kako bi uredili i okitili cvijećem grobove svojih mili i dragih, zapalili lampione i pomolili se.

U nedjelju prije blagdana Svih Svetih, sv. Misu je, ispred grobljanske kapele, služio vlč. Predrag Ivandić bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina.

Vlč. Predrag Ivandić, bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina je služio sv. Misu ispred grobljanske kapele

            On je ljetos zamjenio dosadašnjeg župnika p. Tomislava Topića koji se je vratio u svoj trapistički samostan Marija Zvijezda u Banja Luci.

Prisjetimo se: vlč. Predrag je rođen 17. listopada 1988. godine u Prijedoru, a kršten je u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Ljubiji. Osnovnu  školu je pohađao u Ljubiji, Sjemenište i srednju školu je završio u KŠ C-u Petar Barbarić u Travniku, a studij teologije u Sarajevu. Diplomirao je  2014. godine. Sveti red đakonata  podijelio mu je banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica u banjolučkoj katedrali  8. prosinca 2013. godine, a đakonski praktikum obavljao je  Ordinarijatu Banjolučke biskupije i u župi Pohod BDM u Banja Luci. Svoju Mladu misu, slavio je 27. srpnja 2014. godine u svojoj rodnoj župi Ljubija.

Vjernici župe Dolina i Bosanske Gradiške su ga upoznali prošle godine na blagdane Uznesenja BDM/Veliku Gospu i sv. Roka, kao tajnika biskupa msgr. dr. Franje Komarice.

Oko četrdeset vjernika se okupilo na groblju Gradina

Oko oltara se okupilo se tek četrdeset osoba, njih nekoliko, koji su ostali u našoj Dolini i u Bos. Gradišci, a najviše ih je došlo iz  Hrvatske, Austrije …  

Vlč. Predrag je nadahnuto propovjedao, na kraju se zahvalio svima nazočnim, koji su svojim dolaskom pokazali da ne zaboravljaju rodnu grudu.

Na kraju misnog slavlja, vlč. Predrag je obišao grobove onih pokojnika za koje je nazočna rodbina izrazila želju da se nad grobovima mole opijela i obavi obred blagoslova grobova.

Nakon misnog slavlja vlč. Predrag je molio molitve za mrtve i blagoslovio neke grobove, one za koje je to rodbina zatražila

Sunce je naginjalo k zapadu. Trebalo je poći novim domovima. Neki su prije sv. Mise obišli ruševine rodnih kuća.

Ostaje groblje obasjano svijećama i ukrašeno raznobojnim cvijećem. Već sutra i prekosutra će većina današnjih misara obilaziti groblja u Novoj Gradišci, Gornjim Bogičevcima, Novskoj … koja iz dana u dan postaju nova Gradina.

  U ovoj godini, za košenje trave na groblju u Donjoj Dolini, Miloradu Oršulić Micanu su svoje dragovoljno novčane  priloge dali: (Već spomenuti Karolina i Marko Matković iz Poljske 150 €), Mijo – Mića Ćorković, Mišo Barišić, Mile Kalizan, Marina Tomić i Janja Valentić po 100 kn, Katica Musić, Vlado Stipančević i Vinko Vidić po 200 kn, Miroslav Sarajlić i Goran Stojaković po 20 KM, Zlatko i Janja Vonić 50 €, Janja Ćorković 70 €, Zdenka Ćorković, Kristijana Guslić r. Ćorković, Josip Ćorković i Ivo Ćorković Austrija po 50 €, Berislav Vonić 20 €, Tvrtko Oršulić 50€ i Anto Oršulić iz Zenice 30 KM.

Svima iskrena hvala.

0