Vijesti

17. obljetnica mučeničke smrti msgr. Kazimira

OBILJEŽENA 17. OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI MSGR. KAZIMIRA VIŠ ATICKOG U BOSANSKOJ GRADIŠ CI

U povodu sedamnaeste tužne obljetnice mučeničke smrti msgr. Kazimira Višatickog – župnika i dekana bosanskogradiškog i prelata Njegove svetosti u župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradišci je 17. studenog, u večernjim satima služena sv. Misa zadušnica.               

Misno slavlje je predslavio fra Domagoj Š imić gvardijan Frnjevačkog samostana na Petrićevcu u Banja Luci u suslavlju s devetoricom svećenika  od kojih su dvojica rođena braća mučenika Kazimira i to msgr. dr. Karlo i prečasni Adolf, pred velikim brojem vjernika iz različitih krajeva BiH i Hrvatske, te časnih sestara koje su došle iz Banja Luke, Nove Topole i Nove Gradiške.

SLIKA MUČENIKA MSGR. KAZIMIRA ISPRED OLTARA
VLČ. PREDRAG – BOSANSKOGRADIŠ KI ŽUPNIK JE NA POČETKU MISNOG SLAVLJA POZDRAVIO NAZOČNE

Na početku misnog slavlja vlč. Predrag Ivandić bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina je pozdravio nazočne i između ostalog kazao: Sabrali smo se i večeras o 17. obljetnici mučeničke smrti msgr. Kazimira Višatickog, župnika ove župe. Činimo to redovito svake godine na ovaj dan. Prošlo je sedamnaest godina od njegove nasilne smrti, koja je tako bolno odjeknula u svima nama, a pogotovo u njegovoj rodbini. No, uspomena na njega na blijedi. Naprotiv!  Zahvalni smo Bogu koji nam ga je darovao, ali isto tako zahvalni smo i njemu koji je ustrajao do kraja pokazavši nam kako se za vijernost Kristu, Crkvi i povjerenom puku prolijeva i vlastita krv.

Stoga je svako naše okupljanje na ovaj nadnevak ispunjeno osijećajima zahvalnosti, ljubavi i nade u ponovni susret s njime u vječnosti. I naše večerašnje liturgijsko zborovanje je izraz naše ljuzbavi prema žrtvi života mons. Kazimira.

Pozdravljam predmolitelja misnog slavlja, subraću svećenika, obitelj Višaticki, predstavnika Islamske zajednice kao i predstavnike (državne) etintetske i gradske vlasti.

Pozdravljam drage župljane ove župe kao i župljane iz Doline u kojoj j pok. Kazimir dugo godina bio župnik, kao i sve vjernike pristigle iz okolinih župa, bližnih i daljnjih i iz Hrvatske. Neka se sada iz srca svih nas k Nebu vine molitva za dragog nam pokojnika Kazimira.

SV. MISU ZADUŠ NICU JE PREDSLAVIO FRA DOMAGOJ Š IMIĆ – GVARDIJAN SAMOSTANA PETRIĆEVAC
U CRKVI SV. ROKA OKUPIO SE LIJEP BROJ VJERNIKA, ČASNIH SESTARA
PREDSTAVNIKA DRUGIH VJERSKIH ZAJEDNICA, DRŽAVNE, ENTITETSKE VLASTI I RODBINA

Potom je pozvao fra Domagoja da započne misno slavlje.

Fra Domagoj je u svojoj homiliji istaknuo kako je mučenik Kazimir počeo pisati svoju Knjigu života 1939. godine u Čatrnji, župa Bosanska Gradiška i dovršio je u istoj župi u svojoj 66. godini života i 42. godini svećenstva. Zapečatio je vlastitom, mučeničkom krvlju.

Potom je upitao sebe i nazočne: dokle smo mi došli s pisanjem vlastite knjige života i kako je do sada napisana?

FRA DOMAGOJ JE U SVOJOJ HOMILIJI ZORNO OSLIKAO SVEĆENIČKI ŽIVOT MUČENIKA KAZIMIRA
UZ PREDMOLITELJA MISNOG SLAVLJA SU DVOJICA SVEĆENIKA – KAZIMIROVA BRAĆA MSGR. KARLO I PREČASNI ALFRED

Po završetku sv. Mise nazočni su se uputili prema župnoj kući u kojoj je ubijen msgr. Kazimir, na kojoj se nalazi Spomen ploče ispred koje je fra Domagoj izmolio molitvu odrješenja za mučenika, a nazočnima udijelio završni misni blagoslov.

ISPED SPOMEN PLOČE IZMOLJENA JE MOLITVA ODRJEŠ ENJA

Spomen ploča je postavljena iduće godine, nakon ubojstva, 2005.  a otkrio ju je tadašnji bosanskogradiški župnik vlč. Josip Jerković u nazočnosti msgr. dr. Franje Komarice, banjolučkog biskupa i tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića.

I PRIMLJEN ZAVRŠ NI, MISNI BLAGOSLOV.

U povodu desete obljetnice mučeničke smrti msgr. Kazimira, snimljen je dokumentarni film pod nazivom: Znam kome sam povjerovao što je i bilo njegovo mladomisničko geslo. Film je premijerno prikazan nakon sv. Mise zadušnice u nazočnost msgr. dr. fra Marka Semrena, pomoćnog banjolučkog  biskupa. Film se može pogledati na YouTube kanalu, a do sada ima preko tisuću i dvjesto pregleda.

Prije dvije godine, u povodu petnaeste obljetice Kazimirove smrti u pomoćno sakristiji crkve sv. Roka u Bos. Gradišci je otvorena Spomen soba posvećena Kazimiru mučeniku. Nju je otvorio i blagoslovio msgr Vinko kardinal Puljić, također negdašnji bosanskogradiški župnik.

Ljubav i uspomena na blagopokojni lik, dobrog ujaka, župnika Kazimira ne blijedi.

                                                                                                                                                       pripremio: Mican

0