Vijesti

Proslava Velike Gospe u Dolini 2022

U župi Dolina kod Bosanske Gradiške  svečano je proslavljen blagdan Uznesenja Blažene  Djevice Marije, zaštitnice te župe, koja je ove godine obilježila tridesetu godišnjicu početka progona vjernika te župe, ali i ostalih vjernika s područja Bosanske Gradiške, tj. svih oni koji su nesrpske nacionalnosti.

Nazočne vjernike je srdačno pozdravio vlč. Predrag Ivandić

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi, koja je prije dvije godine  obnovljena, u povodu stote obljetnice osnivanja župe, je predvodio vlč. Jakov Kajinić duhovnik u Malom sjemeništu (Klasičnoj gimnaziji)  Petar Barbarić u Travniku i župnik župa Rostovo i Sebešić u srednjoj Bosni, u koncelebraciji s vlč. Predragom Ivandićem župnikom župe sv. Roka Bosanska Gradiška i upraviteljem župe Dolina.

               U svojoj homiliji vlč. Jakov je istaknuo  kako ova župa nije mogla imati boljega patrona zaštitnika nego što je Velika Gospa, jer blažena Djevica Marija je velika baš zbog toga što je bila malena ponizna službenica Gospodnja.

Oko oltara vlč. Jakov, vlč. Predrag i Bojan Brkić
Vlč. Jakov je nadahnuto propovjedao
Misno slavlje je uveličao Riki svirajući na sintizajzeru

U svojoj župnoj crkvi okupilo se stotinjak vjernika iz župe Dolina koju sačinjavaju tri sela i to Gornja Dolina, Donja Dolina i Novo Selo. Sada u tim selima živi  desetak vjernika, koji su ostali nakon rata u BiH, od 1204 koliko ih je živjelo prije početka rata u Bosni i Hercegovini.

Dolinci u svojoj crkvi

Prije sv. Mise, a neki i poslije nje su obišli groblje u Donjoj Dolini i na grobovima svojih mili i dragi zapalili svijeće i pomolili se, potom obišli svoje razrušene i u korov zarasle kuće, i sa suzama se prisjetili  proteklih vremena i vratili se, uz dugosatno čekanje na graničnim prijelazima, u svoja sadašnja obitavališta.

0