Vijesti

Proslava Sv. Ane i II. Svjetskog dana Djedova i Baka u Novom Selu

Na 17. nedjelju kroz godinu, u obnovljenoj kapeli sv. Ane, filijali Novo Selo, koja pripada župi Dolina kod Bosanske Gradiške, proslavljen je blagdan sv.  Ane i obilježen II. Svjetski dan djedova i baka.

               Misno slavlje je predslavio vlč. Predrag Ivandić, župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina koji je nazočnima je protumačio današnja misna čitanja, govorio o važnosti i ulogi sv. Ane i Joakima u odgoju Marije koja je Milosti Puna i koja će postati Majkom Otkupitelja, te o  II. Svetski dan  djedova, baka i starijih osoba pod motom: Rod donose u starosti (Ps 92,15), koji je papa Franjo ustanovio prošle godine, a proslavlja se u nedjelju najbližoj blagdanu sv. Joakima i Ane.

U kapeli sv. Ane prije početka sv. Mise

Oko oltara i župnika okupilo se stado malo koje je sačinjavalo devet vjernika: troje koji su ostali živjeti u župi Dolina, i po dvoje iz Bos. Gradiške, iz Okučana i iz  Kovačevca kod Nove Gradiške.  Na tako mali broj misara je uveliko utjecala nesnošljiva vrućina i dugosatno čekanje na graničnim prijelazima.

Vlč. Predrag Ivandić ispred kapele u misnom ruhu

U Novom Selu, koje je prije rata u Bosni i Hercegovini, živjelo 353 stanovnika (a u cijeloj župi Dolina 1204 vjernika) danas ne živi niti jedan Novoselac. Njih nekoliko koji su ostali živjeti u svojem rodnom selu su umrli, a ostali se razišli u tijeku rata diljem svijeta.

Vlč. Ivandić je služio sv. Misu i nadahnuto propovjedao
Slika za uspomenu nakon misnog slavlja – stado malo
Nazočni su pobožno sudjelovali u sv. Misi

Sv. Misi je nazočila gđa. Ljiljana Došen predsjednica obnovljenog HPD  (Hrvatskog pjevačkog društva) POSAVAC iz Bos. Gradiške i njena suradnica Tatjana Milojević.

               Nakon misnog slavlja, u sjeni kapele upriličeno je druženje uz kolače, kavu i hladne napitke. Razgovaralo se o predstojećim akcijama na postavljanju ograde oko crkve u Gornjoj Dolini, košenju trave na groblju i mogućem početku obnove kapele Duhu Svetome u Bosanskom Mačkovcu.

Nakon sv. Mise
u hladovini kapele
uz kavu, kolače i hladne napitke razgovaralo se o predstojećim akcijama.

Kapelu sv. Ane je prošle godine, u povodu pedesete obljetnice od njene izgradnje, obnovljena, a banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica ju je posvetio i proglasio zavjetnom kapelom za štovanje sv. Ane u bosanskogradiškom dekanatu.

               Ove godine je dovršeno betoniranje staze oko kapele i postavljena ograda s čime su svi poslovi u njoj i oko nje dovršeni. Ukupne troškovi obnove kapele i njenog okoliša iznosili su oko 5.000 eura. O njenoj obnovi smo pisali spominjali dobre ljude koji su radili na njoj i donatore, a sada je hvale vrijedno spomenuti Matu i Drenku Knežević iz Nove Gradiške koji su na sebe uzeli zadatak  fasadiranja kapelu. Mato je to kao zidar sve o svom trošku uradio iako je predračun, za taj posao iznosio 1.000 eura.

Isto tako, važno je spomenuti kako je Emilko Stipančević rodom iz Novog Sela, koji živi u Njemačkoj je donirao 1.000 eura  za izgradnju nogostupa i ograde oko kapele, a njemu su se pridružili sestre Jelena i Božana Š Šokić s 200 eura, Vlado Aco Oršulić, Slavko Vidić i  s po 100 eura te Jozo i Mira Kalizan s 300 kn. Svima im iskrena hvala.

Jedni su novčano poduprli akciju, a drugi fizički radeći oko kapele. Tu treba spomenuti Matu Kneževića i Antu Vonića iz Nove Gradiške, Matu Kneževića Maću iz Gorice, Adama Acu Oršulić iz Kovačevca, Milorada Ošulića Micana iz Okučana i Slavka Vidića iz Gornje Doline koji su 5. svibnja pripremili teren otkopavši zemlju oko kapele, zašalovali, postavili željezo, u beton ugradili podne betonske ploče s ispranim kulirom i betonirali oko kapele praveći beton mješalicom a poslije i mikserom. Tom prigodom je dobrovoljačku ekipu obišao župnik vlč. Predrag Ivandić  donijevši doručak  i osvježavajuće piće.

Kapela sv. Ane
je ostala zaključana do sljedećeg susreta, koji će biti, na žalost tek za godinu dana.
Radovi na šalovanju…
i betonaži.
Pod kraj lipnja djelatnici bravarije Subotić su postavili ogradu u nazočnosti Adama Ace Oršuilić i Slavka Vidića.                                                                                                            

Tekst i fotografije: Milorad Oršulić Mican

0