Vijesti

Proslava Sv. Marka u Donjoj Dolini 2022

U uskrsnom ozračju, na groblju Gradina u Donjoj Dolini, u nedjelju, uoči blagdana sv. Marka,  služila se sv. Misa i obavljen je blagoslov polja za to mjesto.

Sveti Marko Evanđelist se štuje i kao zaštitnik polja, vinograda i usjeva, zatim kao zaštitnik zidara, građevinskih radnika, staklara, pletača, pisara, odvjetnika, a njemu se utječemo i protiv nevremena, tuče, munje

S blagdanom sv. Marka, povezan je stari običaj blagoslova polja i usjeva. Na nekim mjestima se ide na oranice i njive, vinograde i vrtove da bi se na licu mjesta izmolile prikladne molitve. Mi smo to obavili ispred kapelice.

OLTAR U KAPELICI JE SPREMAN ZA SV. MISU
MISNO SLAVLJE JE PREDSLAVIO VLČ. PREDRAG, BOSANSKOGRADIŠ KI ŽUPNIK I UPRAVITELJ ŽUPE DOLINA

Oko  oltara se okupilo nas dvadesetak vjernika koji su došli iz Zagreba, Nove Gradiške, Kovačevca,  župe Gornji Bogićevci, Okučana, Bosanske Gradiške i samo četiri vjernika iz župe Dolina.

VLČ. PREDRAG JE NADAHNUTO PROPOVJEDO
VJERNICI PRIJE POČETKA MISNOG SLAVLJA
I ZA VRIJEME SV. MISE

Misno slavlje je predslavio vlč. Predrag Ivandić, župnik župe sv. Rok u Bos. Gradišci i upravitelj župe Dolina. U svojoj propovijedi je protumačio današnja čitanja, naročito Evanđelje,  koje donosi ulomak o Isusovom  posjetu učenicima nakon uskrsnuća. Negdje je zovu i Tominom  nedjeljom jer Toma nije povjerovao da je Isus uskrsnuo dok ga nije vidio, kada mu je Isus pokazao svoje rane: … I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!«

 Isto tako ovu nedjelju nazivaju  Druga Uskrsna nedjelja ili Druga Vazmena nedjelja,  Nedjelja Božjega milosrđa, Bijela nedjelja, Svijetla nedjelja  i Mali Uskrs.

Po završetku sv. Mise obavio se čin blagoslova polja.

ČIN BLAGOSLOVA POLJA

Nazočnima se zahvalio na dolasku, a nakon misnog slavlja razgovaralo se o predstojećim akcijama. Riječ je o postavljanju pletene žice do južne i istočne strane oko crkve u Gornjoj Dolini, zatim o ogradi oko kapelice sv. Ane u Novom Selu i svakako o uređenju groblja Gradina u Donjoj Dolini.

Kada je riječ o uređenju groblja, dan prije proslave spomendana sv. Marka, Maća i Mican su pokosili travu na groblju, a Blaženka i Mile Kapetanović su pripremili kapelicu za misno slavlje.

BLAŽENKA KAPETANOVIĆ R. KOVAČEVIĆ I
MILE KAPETANOVIĆ SU PRIPREMILI KAPLICU ZA MISNO SLAVLJE

Prisjetili smo se Ferde Tomića, koji je redovito kosio travu na ovome groblju dok su mu godine i zdravlje dozvoljavali. Umro je 18. ožujka 2022 godine u Novoj Gradišci. Tako  iz godine u godinu sve manje ostaje dobrovoljaca, koji su i na taj način iskazivali ljubav prema svojim pokojnicima, ali i prema rodnom kraju.

TRAVA NA GROBLJU PRIJE KOŠ ENJA GDJE SU VIDLJIVI TRAGOVI PRSKANJA
I NAKON KOŠ ENJA

Košenje trave je brzo i kvalitetno obavljeno zahvaljujući Radoslavu Matijaševiću i Adamu Aci Oršuliću koji su desetak dana prije ove akcije poprskali sredstvom za suzbijanje rasta korova i drvenog raslinja oko ograde oko koje je okrčeno, pored asfatnih staza i ispred groblja.

Ove akcije su novčano poduprili od početka ove godine: Zlatko i Janja Vonić s 50 eu, Petar Pero Jurišić s 400 kn, Matija i Biljana Barišić s 40 eu, Katica (Stipe) Musić s 200 kn i Ljuban i Kaja Matković sa 100 kn.

Hvala im od srca!                                                                    Tekst i  slike: Milorad Oršulić Mican

0