Vijesti

Radovi oko crkve u Gornjoj Dolini

Vlč. Predrag Ivandić bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina je obznanio kako brojne ovce ali i druge domaće životinje bez nadzora ulaze u crkveno dvorište i uneređuju okoliš oko crkve pa se ne može normalno ući u crkvu, a da se ne nagazi na izmet. Isto tako te životinje se prljave od blata češu o zidove crkve pa ostavljaju neprimjerene tragove na fasadnoj cigli i ulazu u crkvu.

Tragovi koje ostavljaju domaće životinje na crkvi

Zbog toga je dragovoljačka ekipa u sastavu Adam Aco Oršulić i Radoslav Matijašević iz  Kovačevca, Mato Maća Knežević iz Gorica i Milorad Oršulić Mican iz Okučana u srijedu, 6. travnja  2022. godine otišla u Gornju Dolinu s motornom pilom, sjekirama i mačetama i iskrčili živicu s južne i istočne strane crkve i župnog ureda. U tom poslu im je pomagao Branko Bjelovuk iz Gornje Doline, a vlč. Predrag je došao obići dragovoljce i donijeti im osvježavajućih napitaka.

Živica koju je trebalo iskrčiti
Po dolasku odmah su se dragovoljci latili posla
Pogled na raslinje do istočne strane

Dok su jedni sjekli spražje i drugo raslinje, drugi su kaštrili i granje nosili na vatru kako bi prostor bio čist.

            Sve ovo su pripreme za postavljanje ograde na te dvije strane i tako, ogradom od gater žice pletene, spriječilo ulazak  domaćih životinja koje je vlasništvo useljenika u naseljljima župe Dolina.

Ovako je izgledao kanal nakon krčenja
Krčilo se iza župne kuće

Podsjetimo se kako su 2014. godine poduzeti veliki radovi na ograđivanju crkve  s zapadne strane do puta i sjeverrne do Save. Prvo je valjalo ukloniti betonske stare temelje, a onda izliti novi kao i stupove. Ti poslovi su koštali sveukupno 7.490  Eu ili 56.000 Kn. Željeznu ogradu  je financirala Pava Čustić r. Vonić iz Novog Sela koja živi u Americi s 2.550 Eu, a ostatak su dragovoljni prilozi bivših vjernika župe Dolina koji žive razasuti diljem svijeta i p. Damira Šokić. Posao je obavila građevinska tvrtka firma Josipa Joze Ćorkovića, a postavljanje ograde Luka Čegrlj oboica iz Bos. Gradiške. Više o ovoj akciji može se pročitati u Godišnjaku Suza dolinska Godište XIX, siječanj prosinac 2014. br. 31, kako u papirnatom obliku, tako i na ovoj internetskoj stranici.

Župna kuća vapi za obnovom

Sada treba nastaviti s poslovima na ograđivanju crkvenog dvorišta, a za to će trebati novaca pa je i ovo prilika da se pozovu vjernici rodom iz ove župe da pruže novčanu potporu.

            Nakon što su dovršeni poslovi na uređenju crkve, čovjek ne može biti ravnodušan kada mu pogled padne na župnu kuću koja vapi za obnovom. Lijepo bi bil kada bi se i ona obnovila, za početak, bar postavila stolarija: prozori i vrata.                                 Tekst i foto: Milorad Oršulić – Mican

0