Vijesti

UREĐNJE GROBLJA GRADINA U DONJOJ DOLINI

Nakon blagdana Svih Svetih, dobrovoljačka ekipa je pristupila uređenju okoliša oko groblja Gradina u Donjoj Dolini.

            Naime, košenje trave na groblju se redovite obavlja tijekom cijele godine, ali izvan žice veće šest godina nije iskrčena šikara. Božićni blagdani su zaustavili na neko vrijeme radove, koji su se u srijedu 23. veljače 2022. godine nastavili.

U ranim, jutarnjim satima toga dana, ispred groblja je Vlado Matković, koji se trenutno nalazi u svojoj kući u Novom Selu, dočekao Adama Acu Oršulić i Radoslava Matijašević iz Kovačevca, Zlatana Dakić iz Š umetlice, Matu Kneževića Maću iz Gorica i Milorada Oršulić Micana iz Okučana, a njima će se malo kasnije pridružiti Josip Jozo Ćorković iz Bosanske Gradiške.

            Svatko od njih je ponio potrebit alat: motorne pile, kosu, sjekire, škare velike i male za rezanje grana …

Jedni su krčili krupno i sitno raslinje izvan žice prema rijeci Savi, pravoslavnom groblju i do kanala, drugi su pak kosili staro raslinje unutar groblja i sve to stavljali na vatru.

Planirani posao nije toga dana dovršen pa je nova radna akcija zakazana za subotu 5. ožujka ove godine.

            Iako se je tijekom pretprošle i prošle godine dosta posla urađeno na groblju, danas se je razgovaralo i poslovima koje bi trebalo uraditi na grobljanskoj kapelici ali i na  obnavljanju žice oko groblje.

Posjetimo se kako je groblje ograđeno 1972. godine za vrijeme župnika don Stjepana Guberca. Zemljane i betonske radove je uradio Slavko Petriković Nina, a bravarske poslove Mirko Oršulić Mire uz pomoć tadašnjih naučnika Pavla Vonića Pave i Zdenke Kovačevića, svi iz Novoga Sela.

                                                                                        Milorad Oršulić – Mican

0