Vijesti

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji! (2021)

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji!

            Na pragu smo još jedne Nove godine, a iza nas je, jedna, koju ćemo pamtiti i po tome što i u njoj nije izišao novi broj (37.) Suze dolinske u papirnatom / štampanom obliku, zbog nedostatka novčanih sredstava. Osim što su smanjeni dragovoljni prilozi za njeno tiskanje, osjetila se i velika nezainteresiranost za pisanu riječ.

Kroz ovih 25 godina, podsjetimo se da je prvi broj Suze  izišao 1996. god., do sada je izišlo 36 brojeva sa svojih 4.570 stranica. Velik je to broj stranica na kojima je zapisana DOLINA U PROŠ LOSTI I SADAŠ NJOSTI, dakle  povijest župe Dolina.  Između ostalog, u njima je donesen popis stanovništva iz 1929. i 1948. odnosno 1949. godine, za svako selo, na temelju čega se mogu pratiti rodoslovlja svih dolinskih plemena. Neka smo uspjeli komptirati. Napisana su imena svih poginulih u II. Svjetskom ratu i u ratu u Bosni i Hercegovini 1992. -1995. …. Neke brojevi Suze dolinske msgr. dr. Anto Orlovac je koristio za izuzetno vrijednu knjigu, koju smo u prošlom broju Suze predstavili: ŽRTVOSLOV BOSANSKOGRADIŠ KOG DEKANATA. Uz Sveto Pismo, svaki Dolinac bi trebao tu knjigu imati u svojoj kući. Onaj, tko ima sve brojeve Suze može  smatrati da ima bogatstvo rodnoga kraja, miris zavičaja. Malo je župa koje se s tim mogu ponositi.

            Godina 2021. će Novoselcima ostati u dragom sjećanju, jer proslava sv. Ane je povjesni događaj za Novo Selo. Toga je dana je sv. Misu predslavio banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica koji je  posvetio kapelu i proglasio je ZAVJETNO KAPELOM SV. ANE za bosanskogradiški dekanat.

            Kapela je obnovljena dragovoljnim novčanim sredstvima Dolinaca, Novoselaca i Mačkovljana. Svatko je dao prema svojim mogućnostima. Neki su davali novce, drugi su pomagali fizičkim radom. No, posebnu zahvalu dugujemo Mati  i Drenki Knežević iz Nove Gradiške koji su o svome trošku fasadirali kapelu i postavili na prozore klupčice od mramora. Još jednom im hvala! Podsjetimo se kako je predračun za fasadiranje kapele iznosio 1.000 €.

            Prilika je ovdje spomenuti  i novčane priloge koje su dali Ilija (Ilije) Dakić iz Š umetlice  50 € te Jozo i Mira Kalizan iz Novske 300 kn, a čija imena nisu spomenuta na ovoj interetskoj stranici Suze.

U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Gornjoj Dolini je svake nedjelje u 9 sati služena sv. Misa. Do sredine kolovoza sv. Misu je služio p. Tomislav Topić dotadašnji bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina, a poslije vlč. Predrag Ivandić, novoimenovani župnik, izuzev na sv. Marka, Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (sv. Ivu) i na nedjelju uoči Svih Svetih kada su sv. Mise slavljena na groblju Gradina u Donjoj Dolini.

            Svečano je proslavljen i blagdan Velike Gospe kada je misno slavlje predslavio vlč.  Vladislav Žarko Ošap negdašnji župnik u Bos. Gradišci i upravitelj župe Dolina.

            Obavljani su redoviti poslovi oko crkve i na groblju Gradina s jednim vrijednim dodatkom, a to je postavljanje  kapija na ulazu u groblje koju je darovao Adam Knežević. Počelo se je s krčenjem drvenog raslinja izvan grobljanske ograde. Namjera je do Božića taj posao završiti, a ako se ne mogne zbog vremenskih okolnosti, nastavit će se odmah iz Božićnih i novogodišnjih blagdana.

            Hvale vrijedne je postavljanje SPOMEN PLOČE DOLINSKIM MUČENICIMA na ZID SJEĆANJA pored crkve Hrvatskih mučenika na Udbini.  To je ZAJEDNIČKI SPOMENIK za 286 Dolinaca i Novoselaca ubijenih u II. svjetkom ratu i 9 ubijenih u zadnjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Na vijest o postavljanju Spomen ploče p. Damir Šokić  mi šalje kratku SMS poruku: Čestitam ti na tom podvigu! Svima nam je to na čast, a pokojnima na spomen. Blagoslovljeno bilo.

Obilježena je i tužna 17. obljetnica mučenički smrti dolinskog župnika msgr. Kazimira Višaticki u Bosanskoj Gradišci.

Inače, velik dio predhodne i ova godina su protekle u teškoj borbi s pandemijom COVID-19. Biološki je to rat! Mnogi su bili primorani na cijepljenje.

Iako su, i dalje teška vremena ponovo  pozivamo  naše Dolince i Novoselce na sve vrste akcije, kako pružanju novčane pomoći tako i sudjelovanju u izvođenju radova na groblju u Donjoj Dolini, oko župne crkve u Gornjoj Dolini i oko kapele u Novom Selu, oko koje još treba postaviti ogradu i urediti okoliš…

Mir i svako dobro, sretan  i veseo  Božić, a Božji blagoslov neka Vas prati tijekom cijele 2022. godine.

                                                                                                        U r e d n i k

                                                                                                 Milorad Oršulić-Mican

0