Vijesti

Okučanske časne sestre proslavile spomendan svoje utemeljiteljice

Časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove, zajedno s vjernicima župe sv. Vida Mučenika, su proslavile spomendan svoje utemeljiteljice sv. Marije De Mattias.

Za ovu proslavu se je pripremalo trodnevnicom koju je predmolio župnik fra Ivo Brezović u okučanskoj crkvi.

I u subotu, na sam spomendan utemeljiteljice, sv. Misu je predslavio fra Ivo u kapeli sv. Marije De Mattias.

U svojoj homiliji je istakao, kako samo tamo, gdje vlada ljubav, svi ljudi mogu živjeti zajedno, mogu biti zadovoljni, pa i sretni. S druge strane, onaj tko ne ljubi Boga, ne može voljeti ni bližnjega svoga.

Iskazao je veliku zahvalnost č. sestrama koje od 1995. godine djeluju u Okučanima, naročito zbog toga što vode računa kako bi župna crkva bila uređena  za svako misno slavlje, što župniku pomažu u držanju vjeronauka i pastoralnom radu, a poput svoje utemeljiteljice brinu se za stare, bolesne i nemoćne.

            Misno slavlje je uveličao crkveni zbor sv. Vida na čelu s orguljašicom s. Anom Iveljić.

            Sv. Marija De Mattias je rođena 4. veljače 1805. godine na jugu Papinske Države u Vallecorsi, a umrla u Rimu 20. kolovoza 1866. godine.

            Utemeljiteljica je Družbe Klanjateljica Krvi Kristove. Godine 1950. je proglašena blaženom, a 18. svibnja 2003. godine je ubrojana u red svetaca Katoličke crkve.

            Časne sestre su u Okučane došle s prognanim katoličkim pukom iz Banja Luke, ratne 1995. godine, koji je pod prisilom morao napostiti svoje domove. Sve od tada su bile na veliku korist i utjehu svima onima koji su sa zavežljajem u ruci došli na ove prostore.

            Postojeću kuću, koja im je bila samostan su proširile i izgradile suvremeni Dom za stare i nemoćne, koji nosi simboličan naziv DOM DRAGI BLIŽNJI, a dio tog zdanja je ostao samostan.

            Dom je svečano blagoslovio požeški biskup msgr. dr. Antun Š kvorčević 2008. godine.

            Trenutno je u Domu smješteno 45 korisnika, za koje se uz četiri časne sestre brinu 22 djelatnika i dva socijalna radnika.

            U Okučanima godinama djeluje Molitvena zajednica Predragocjene Krvi Kristove. Zajednica okuplja petnaestak stalnih molitelja koji svakog utorka mole za različite nakane, a zadnjeg petka u mjesecu klanjaju se pred Presvetim i mole krunicu za domovinu.

            Nakon sv. Mise sestre su sve nazočen pozvale na domjenak, za vrijeme kojeg su se okupljeni družili a na kraju  i zapjevalo.

Okučanske časne sestre doista žive poruku svoje utemeteljice sv. Marije De Mattias: Činimo dobro dušama, činimo ga iz ljubavi prema Bogu i ništa se ne bojimo.

0