Vijesti

Dragi Dolinci, poštovani čitatelji! (2022)

Evo nas u ozračju Božića 2022. i na pragu još jedne Nove godine u kojoj želimo obilje Božjeg blagoslova i zdravlja..

            Opraštamo se s godinom u kojoj su dobrovoljačke ekipe obavele nekoliko uspješnih radnih akcija u župi Dolina.

            Prije svega treba spomenuti održavanje groblja tijekom cijele godine. Krajem prošle i početkom ove godine je iskrčena živica, odnosno drveće i šipražje izvan grobljanske ograde do istoka, sjevera (do rijeke Save) i zapada i šest puta pokošena trava po groblju.

            Dugogodišnja želja i potreba, vezano za ograđivanje oko crkve u Gornjoj Dolini, je konačno ispunjena. Ograđen je južni i istočni dio crkvenog dvorišta u duljini od oko 65 m. Udarnički se radilo tri dana.

            I u Novom Selu, oko Zavjetne kapele sv. Ane, je betoniran nogostup u širini od oko 1 m i postavljena željezna ograda s kapijom. Tako su svi poslovi na obnovi kapele dovršene.

            Svi ovi poslovi su urađeni dragovoljno, a uradili su ga vjernici iz ove župe koji žive na širem novogradiškom prostoru i nekoliko osoba, porijeklom iz Doline, a koje su ostale živjeti u Bos. Gradišci.

            Koristim priliku da im se svima zahvalim, kao i donatorima novčanih priloga, bez čije pomoći to nebi bilo moguće učiniti.

            Sva njihova imena su upisana na ove internetske stranice Suze dolinske, kada nismo u mogućnosti da je, zbog nedostatka novčanih sredstava tiskamo /štampamo/.

            U drugoj polovici godine došlo je do promjene bosanskogradiškog župnika i upravitelja župe Dolina. Vratio se p. Tomislav Topić iz trapističkog samostana Marija Zvijezda, nakon što je vlč. Predrag Ivandić, po biskupovoj odrebi raspoređen na druge poslove u Austriji.

            U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Gornjoj Dolini je svake nedjelje u 9 sati služena sv. Misa, a na sv. Marka, Mučeništva sv. Ivana Krstitelja (sv. Ivu) i na nedjelju uoči Svih Svetih su sv. Mise slavljene na groblju Gradina u Donjoj Dolini.

            Svečano je proslavljen i blagdan Velike Gospe kada je misno slavlje predslavio vlč. Jakov Kajinić duhovnik u Malom sjemeništu (Klasičnoj gimnaziji)  Petar Barbarić  u Travniku.

Obilježena je i tužna 18. obljetnica mučenički smrti dolinskog župnika msgr. Kazimira Višaticki u Bosanskoj Gradišci. Sv. Misu zadušnicu je predslavio banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica, a propovjedao je p. Damir Šokić – naše gore list.

I ovoga puta  pozivamo  naše Dolince i Novoselce na sve vrste akcije, kako pružanju novčane pomoći tako i sudjelovanju u izvođenju radova na groblju u Donjoj Dolini, oko župne crkve u Gornjoj Dolini.

Mir i svako dobro, sretan  i veseo  Božić, a Božji blagoslov neka Vas prati tijekom cijele 2023. godine.

                                                                                                        U r e d n i k

                                                                                                 Milorad Oršulić-Mican

0