Vijesti

Radovi oko crkve

Ovih dana je završena glavnina poslova u svezi postavljanja ograde oko crkvenog dvorišta u Gornjoj Dolini, na istočnoj (do Š oka) i južnoj strani (do Šokića). Riječ je o gater ili pletenoj žici u duljini od oko 65 m. Podsjetimo se kako je u ljetu 2014. godine sa  zapadne i sjeverne strane napravljena ograda u duljini od 100 m koja je koštala 5.250 €. O tome, tko su donatori i izvođači radova može se pročitati  u 31. broju  Suza dolinska godište XIX. za 2014. godinu.

Pripreme za ovojesenje poslove započele su 16. travnja, 2022. godine, kada je iskrčena, gusta, višegodišnja živica, a tijekom proljeća i ljeta nekoliko puta prskana iskrčena površina, kako bi se uništilo korjenje raslinja i zaustavio daljnji rast, što je uspješn i učinjeno.

Radovi na postavljanju ograde oko crkve
u Gornjoj Dolini 2014. godine

Na dan 11. studenog, ekipu u sastavu Josipa – Jozu Ćorkovića iz Bos. Gradiške, Adama Vladu Oršulića i Matu Matkovića iz Kovačevca, Matu Maću Knežević iz Gorica i Milorada Oršulića Micana iz Okučana, u Gornjoj Dolini  je zatekla tužna vijest: Umro je Rudolf Ruda Budić u Novoj Gradišci u 69. godini života. U tom tužnom raspoloženju, počeli smo s radom.

Materijal je dovezao dolinski zet Žuk
Postavljanju željeznih stupova u beton je nazocio i Slavko Vidić – Slave

Adam je dovezao motornu bušilicu s kojom će izbušiti rupe, u koje će se naliti beton, u koji će se, nakon što se je malo stvrdnuo postaviti pod špagu i vaser-vagu željezne stupove, njih 62.

Jozo je dovezao željezne stupove, presvučene plastikom, a Ranko Ivaštanin Žuk šljunak, cement i kamion zemlje, koja će se u manjoj količini danas koristiti, ali će trebati za slijedeću akciju.

Vlado – Adam Oršulić izbušio rupe za beton i željezne stupove
Na mješalici su se izmjenjivali Maća
Mata i Mican
Jozo Ćorković je , kao inžinjer građevine nadgledao radove
Rastezala se gater žica do istočne
i južne strane dvorišta

Bosanskogradiški župnik p. Tomislav Topić je obišao svoje djelatnike i počastio ih ćevapima i osvježavajućim napitcima.

Slijedeća akcija je održana, nakon dva tjedna, 25. listopada. I ona je obilježena tužnom viješću jer je taj dan umrla Mare Čegrlj u 85. godini života, koja je živjela u Okučanima, čiji sin Luka daje svoj veliki doprinos uređenju groblja u Donjoj Dolini (košenje trave trimerom i tarupiranje traktorom), ali je radio i na postavljanju ograde 2014. godine.

Današnja ekipa je pojačana s još jednim dragovoljcem i to Antom (Mirka) Vonić iz  Nove Gradiške.

Prvo se je pristupilo učvrščivanju L profila uz betonske stupove i ćoškove garaže, potom natezanju žica po stupovima, a onda podizanju gater tj.  pletene žice. Ova pletena žica kao i ona koja će je držati, L profili i već spomenuti stupovi su presvučeni plastikom, što će im produžiti vijek trajanja.

Anto i Vlado su bili zadužene za postavljanje L profila na betonske stupove
Postavljanje žice koja će držati gater
Sa zemljom se nasipao prostor ispod gatera

Dok su jedni obavljali taj posao, drugi du dovozili zemlju u tačkama i nasipali je ispod žice, jer je teren neravan pa se je s njom popunio prostor između tla i žice.

Na ovaj način je onemogućen ulazak u crkveno dvorište ovcama i drugim beštijama. Materijal koje je ugrađen koštao je oko 700 €, a radovi dragovoljni.

Valjalo je razmjeriti rastojanje od žice do žice na stupovima
Pogled na crkveno dvorište koje će uskoro biti ograđeno
Župna kuća je u tijeku rada u potpunosti devastirana. Vapi za obnovom.

Za vrijeme odmora  upriličenim u tijeku doručka, Mato Matković, koji se bavi  krovopokrivačkim poslovima, popeo se je na krov župne kuće i zamjenio nekolko razbijenih crijepova i nekoliko njih popravio, jer su se pomjerili pa je pored njih curila kišnica.

I ovoga puta nas je obišao p. Tomo i kao dobar domaćin nam donio ćevape, pivo i sokove. 

Mata je svoje krovopokrivačke sposobnosti pokazao i na župnoj kući u Gornjoj Dolini.
Vrijeme odmora sa župnikom p. Tomislavom …
i Karlom Vonić

Najvažniji poslovi oko ograđivanja crkvenog dvorišta su dovršeni. Ostalo je još da se zemljom nivelira prostor, kako bi prije svega lijepo izgledalo i lakše se kosilicom kosilo.

Sada je crkveno dvorište dobilo drugi, ljepši izgled. Uklonjeni su dijelovi stare crkve i borovi, stari više od pedeset godina, postavljena ograda, a crkva oličena (okrečena) …

Dođite i uvjerite se! Sv. Mise se u župnoj crkvi služe svake nedjelje u 9 sati.

Postavljanje gater žice je dovršeno.

                                                                   Fotografije i tekst: Milorad Oršulić Mican 

0