Vijesti

18. obljetnica mucenicke smrti msgr. Kazimira

U BOSANSKOJ GRADIŠ CI OBILJEŽENA TUŽNA, 18. OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI MSGR. KAZIMIRA VIŠ ATICKI

            Tužna obljetnica mučeničke smrti  msgr. Kazimira Višaticki je obilježena 17. Studenog, u župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradišci sv. Misom koju je predslavio msgr. dr. Franjo Komarica u koncelebraciji brojnih svećenika Banjolučke i drugih biskupija i Kazimirove braće msgr. dr. prof. Karla Višaticki i preč. Adolfa Višaticki, brojnih časnnih sestara različitih redova iz Banja Luke i Nove Topole.

U toj crkvi je 1939. godine kršten Kazimir koji je (rođen u Čatrnji, prigradskom naselju Bos. Gradiške), a iz nje je 2004. ispraćen na vječni počinak na groblje sv. Marka u Banja Luci.

ŽUPNIK P. TOMISLAV TOPIĆ JE POZDRAVIO NAZOČNE
MISNO SLAVLJE JE PREDVODIO MSGR. DR. FRANJO KOMARICA, BANJOLUČKI BISKUP

Sv. Misi su nazočili  predstavnici SPC o. Mirko Milisavić s pratnjom,  te predstavnici državne vlasti, lokalne uprave i društvenih djelatnosti: dr. Davor Pranjić dopredsjednik RS iz redova hrvatskog naroda, Davor Zujić pomoćni konzul RH, Slavko Mekinjić ispred Gradske uprave grada Bos. Gradiška te Ljiljana Došen predsjednica HPD Posavac Bos. Gradiška s dopredsjednicom Tatjanom Milojević .

NADAHNUTO JE PROPOVJEDAO P. DAMIR ŠOKIĆ, DUHOVNO ČEDO MSGR. KAZIMIRA
RODBINA MSGR KAZIMIRA

            U tijeku misnog slavlja nadahnuto je propovjedao p. Damir Šokić, dominikanac rodom iz župe Dolina, koji je u pravom smislu duhovno čedo msgr. Kazimira. Kazimir ga je ratne 1991. godine otpratio u Đakovačko sjemenište, a jubilarne 2000. godine je propovjedao na njegovoj Mladoj misi u Gornjim Bogićevcima.

SV. MISI SU NAZOČILE BROJNE Č. SESTRE IZ BANJA LUKE I NOVE TOPOLE
PREDSTAVNICI SPC

Naš život  je obilježen nadnevcima, našim osobnim, ali i zajedničkim. Neki su trajno utisnuti u život naše župe, naše biskupije, ali i cijele katoličke crkve, kao i ovaj koji nas je večeras okupio. Prije 18 godina je umoren rukom zločinačke mržnje naš župnik msgr. Kazimir. Uspomenu na njega želimo trajno sačuvati, ali i prenijeti na generacije koje dolaze ili koje će doći nakon nas. Naša je to sveta obveza koju moramo ispuniti i ne smijemo dozvoliti protoku vremena da sve prekrije prašinom zaborava. Na to nemamo pravo! Stoga večeras želimo ponovno zahvaliti Bogu koji nam ga je darovao na našem putu preme vječnosti, kazao je p. Tomislav Topić, bosanskogradiški župnik, pozdravljajući sve nazočne koji su večeras došli obnoviti blagu uspomenu na mučenika naših dana, naročito braću i rodbinu pok. Kazimira i vjernike iz župa Bosanska Gradiška, Dolina i Nova Topola, koji su došli u ovo maglovito veče, kada se spominjemo i drugih žrtava.  

Osvrćući se na naviještenu Rijeć Božju, p. Damir je istaknuo kako je tužna činjenica da je msgr. Kazimir Višaticki, prije 18 godina završio svoj ovozemaljski život na tako nasilan način, ali je i  činjenica kako je  kao čovjek, a posebno kao svećnik ostavio svijetli trag  svoga življenja  u ovom vremenu  i na ovim prostorima.  Živeći i djelujući  u teškim vremenima  untoč svim ljudskim ograničenjima, živio je autentičan i ustrajan svećenički život.  Na taj način,  opleminio je i učinio boljim vrijeme, prostor i ljude kojima je bio poslan, ali i ljude koje je susretao na svom životnom putu. Zato ova sv. Misa nije samo tužno sjećanje na pok. dragog župnika. Kazimira, već zahvalnost i slavlje   što ga je Bog darovao  našem vremenu  i našem kraju.

POLITIČKOG I KULTURNOG ŽIVOTA
I VJERNI PUK

Bio je čovjek koji je svijetlio Kristovom svjetlošću obasjavajući turobna vremena, koji je ljudima donosio nadu i mnoge poteškoće učinio podnošljivijima. To je odlika istinskog kršćanina pozvana na svetost, koji svoju životnu snagu i ustrajnost za činiti dobro trpi iz Božje blizine, koja se ostvaruje molitvom i svjedočanskim djelima ljubavi. A sve to skupa je i nama,  koji još hodimo ovom zemljom,  poticaj da i sami budemo autentični kršćani, koje će Gospodin na kraju našeg zemaljskog puta prepoznati kao svoje i pozvati nas da uđemo u radost vječnoga života sa svojim Bogom.

MISNICI OKO OLTARA. S LIJEVE I DESNE BISKUPOVE STRANE KAZIMIROVA BRAĆA KARLO I ADOLF

I biskup Franjo se u svom kraćem nagovoru osvrnio na plodonosni život mučenika Kazimira, ali i drugih svećenika iz njegove biskupije, koji su mučeničku smrt podnijeli u minulom ratu, žrtvujući svoje živote kako bi tešku, ratnu sudbinu dijelili sa svojim vjerničkim pukom.

MOLITVA ISPRED OLTARA

Po završetku sv. Mise, ispred oltara, gdje je bila slika, mučenika msgr. Kazimira je izmoljeno opijelo, a potom su se vjernici s biskupom i misnicima uputili do župnog dvora na kojem se nalazi Spomen ploča, postavljena kao spomen da se je tu dogodio teški zločin, nad čovjekom kojem je svećeničko i životno geslo bilo: Znam kome sam povjerovao,  gdje su se molilile Litanije Krvi Kristove i molitva odrješenja.

Vjernici su mogli obići Spomen sobu msgr. Kazimira koja se nalazi u sastavu bosanskogradiške crkve.

I SPOMEN PLOČE
BISKUP FRANJO ISPRED SPOMEN PLOČE

Obilježavanje tužnog događaja je završilo u dvorani Župno-pastoralnog vijeća Gozbom ljubavi Agape, na koju su pozvali sve nazočne vjernike župnik i braća msgr. Kazimira.

MOLITVA PRIJE GOZBE LJUBAVI

0