Vijesti

Proslava svih svetih u Dolini 2022

Nekoliko dana prije  blagdana, kada se slave svi oni koji su proglašeni blaženim, svetima te blagopokojnima za koje se vodi postupak beatifikacije i oni neznani, osjeća se, ne samo u trgovačkim centrima i trgovinama,  kada se nude različiti cvijetni aranžmani, raznobojne lončanice, lampioni … nego i u duši. Vjernici se pripremaju za dane kada se živi za mrtve. Oni, iako mrtvi, imaju takvu moć da nas privlače k sebi. Dolazimo im sa svijećama, lampionima, cvijećem, i ono najvažnije, s ljubavlju i molitvama, vjerujući kako ćemo se jednom sastati u Domu Gospodnjem.

SV. MISU JE SLUŽIO P. TOMISLAV TOPIĆ

Dragovoljačka ekipa je, u petak pripremila groblje Gradina za misno slavlje i prihvat vjernika koji će doći obići posljednje počivalište svojih mili i dragi.

DOBROVOLJAČKA EKIPA S P. TOMISLAVOM.

            Donja Dolina je je više od pedeset svojih sinova i kćeri dočekala u magli, ali kada se je razišla,  sunce nas je zagrlilo svojim jesenjem zrakama. Da li ono igdje ljepše sjaje nego u rodnom kraju?    

            Kao i obično, zadnje nedjelje u listopadu je služena sv. Misa. Predslavio ju je p. Tomislav Topić, koji se je nakon godinu i pol, ponovo vratio za župnika u župu Bosanska Gradiška i upravitelja župe Dolina. Bivši župnik vlč. Predrag Ivandić je otišao na novu dužnost u Austriju.

            Župnik je uzeo misni obrazac za blagdan Svih sveti i u homiliji protumačio misna čitanja i istakao misao današnjeg Evanđelja: Blago siromasima! Siromasi imaju trajnu radost u Bogu, naročito oni koji tuguju, koji su krotki i progonjeni.  

P. Tomislav se na kraju misnog slavlja zahvalio osobama koje su sudjelovali na uređenju groblja tjekom ove godine i to: Luki Čegrlju, Mati Kneževiću Maći, Milordu Oršulić Micanu i Zvonki Oršulić Feniju.

Kazao je kako će, na blagdan Svih svetih služiti sv. Misu na katoličkom groblju u Brestovčini, a na Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih na groblju Čatrnja. Dolinci i Novoselci  će u te dane obilaziti brojna groblja diljem Slavonije, ali i drugim krajevima Hrvatske.

Prije misnog blagoslova,  p. Tomislav je izmolio molitvu odrijšenja za sve mrtve sahranjene  na ovom starodrevnom groblju, a potom će moliti opijela nad grobovima za koje rodbina izrazi želju.

Kada je zadnji hodočasnik naputio groblje, vrata kapele su se zaključala, a kapija na groblju zatvorila. Kad padne noć nebo iznad Gradine bit će obasjano stotinama lampiona i svjedočiti da pokojni na ovom groblju nisu zaboravljeni.

Ove godine je šest puta košena trava na groblju i to 23. travnja, 24. svibnja, 21. lipnja, 1. kolovoz, 6. rujna i 28. listopada i svakako treba dodati akciju na sječenju / krčenju visokog raslinja i drveća izvan ograde groblja koja je izvedena 23. veljače.

Od zadnje objave imena darovatelja u ovoj godini,  koja je bila o blagdanu sv. Marka, kada smo pisali o proslavi tog blagdana na našem groblju, za košenje trave na groblju u Donjoj Dolini, Miloradu Oršulić Micanu su svoje dragovoljne novčane  priloge dali:  Karolina i Marko Matković iz Poljske 100 €, Mijo Mića Ćorković 150 kn, Mišo Barišić 100 kn, Mile Kalizan 100 kn, Marina (Luke) Tomić 100 kn, Janja (Petra) Valentić 100 kn, Mirko Barišić 100 kn, Katica (Stipe) Musić 200 kn, Pavle i Greta Oršulić 400 kn,  Anto Oršulić iz Zenice 400 kn, Anto Čedo Vonić 200 kn, Miroslav i Sanja Matijašević 20 €, Ilija Dakić 20 € i Angelina Gubić 10 € .

Svjetlana Sabljić r. Dakić je za kapelu u Novom Selu dala 50 €, a Kristina Daliborka Oršulić  20 € za Suzu dolinsku.

Anđelka Matijašević r. Oršulić je darovala lijepo veženi oltarnik za oltar u doljanskoj kapeli, a Veronika Oršulić nadoltarnik, također ručni rad, koji će u narednom vremenskom razdoblju krasiti oltar za vrijeme misnih slavlja.

Bez Vaše novčane pomoći nebismo mogli ni dio posla uraditi.

Svima iskrena hvala.

0