Vijesti

Proslava Sv. Josipa u Novoj Topoli

Sv. Misom koju je predslavio msgr. dr. Anto Orlovac, u koncelebraciji s domaćim župnikom don Anđelom Bartulicom, bosanskogradiški župnikom p. Tomislavom Topićem i svećenikom u miru Jerkom Klinc, u Novoj Topoli kod Bos. Gradiške je svečano proslavljen blagdan sv. Josipa, zaštitnika tog mjesta.

U obnovljenoj crkvi 2010. godine, a izgrađena je 1891. godine, okupio se lijep broj poštovatelja glavara sv. Obitelji  koji su došli iz Hrvatske (Nove Gradiške, Š umetlice, Kovačevca, Okučana, Dubovca) iz Bos. Gradiške i Doline i drugih mjesta.

Bila je prilika i za sakrament pomirenja sv. ispovijed.

Od pamtivijeka vjernici župe Dolina bosanske su hodočastili sv. Josipu u Novu Topolu i to pješice, biciklima, najčešće na zaprežnim kolima, a poslije i automobilima.

            Tako je bilo do minulog rata, a i poslije, čim se je moglo preko granice išlo se sv. Josipu moliti za različite nakane, ali i zahvaljivati. Tako je bilo i danas.

Msgr. Orlovac je propovijed počeo riječima kako je sv. Josip jučerašnje bogoslužje ustupio nedjelji pa nas je danas okupio.

            Znao je da je njegova zadaća ispuniti volju Božju. Bio je vjeran i kada nije znao što se od njega traži. Sv. Josip je šutljiv svetac koji šuti i radi ispunjavajući volju Božju. Bio je pun  dostojanstva, plemenitosti i duboke vjere

            Spomenuo je dokumente na temelju kojih je sv. Josip proglašen  zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve, zaštitnik Drugog vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana.

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom Hrvatske domovine i hrvatskog naroda, a potom postavio pitanje: Da li bi današnji saborski zastupnici takav prijedlog jednoglasno donijeli?  

Bog se je u snu dosta puta objavljivao sv. Josipu pa i kada je trebao nadjenuti ime Sinu Božjem: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Š to je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.  Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.«

Nakon misnog slavlja župnik don Anđelo Bartulica se u svoje ime, u ime časnih sestara iz samostana Svete obitelji iz Nove Topole i vjernika te župe, zahvalio svim hodočasnicima i kazao kako je ova župa mala, ali ima veliko srce.

U dvorištu crkve i samostana svim hodočasnicima su ponuđeni kolači, osvježavajući napitci, ali i rakija.

I župa Nova Topola je također doživjela strahote minulog rata u Bosni i Hercegovini. Smrtno je stradalo osam mještana od toga i župnik vlč. Ratko Grgić.

Vlč. Ratko je  rođen 1944. godine u Varešu. Na dan 16. lipnja 1992. godine, pripadnici srpskih snaga su ga nasilno odveli iz župne kuće prema Lamincima i od tada mu se gubi svaki trag. Po svemu sudeći, ubijen je na nepoznatom mjestu, pa mu ni danas ne znamo za grob.

0