Vijesti

Proslava Sv. Marka u Donjoj Dolini

Na groblju „Gradina“ u Donjoj Dolini, kod Bosanske Gradiške, u nedjelju pred spomendan sv. Marka,  služila se sv. Misa i tradicionalno obavljen blagoslov polja.

S blagdanom sv. Marka, povezan je stari običaj blagoslova polja i usjeva. Na nekim mjestima se ide u polja, vinograde i vrtove kako bi se u hodu molile Litanije svih svetih i predviđene molitve. Mi smo to obavili ispred kapelice.

Oko  oltara se okupilo šezdesetak vjernika koji su došli iz  Nove Gradiške, Kovačevca,   Gornjih Bogićevaca, Okučana, Bosanske Gradiške i samo pet vjernika iz Donje i Gornje Dolina.

Na žalost, zatekli smo i svježe grobove i to Danice  Lajović rođ. Oršulić koja je umrla pod kraj prošle godine i Milke Vinka Budić koja je sahranjena prije petnaestak dana.

Na početku misnog slavlja koje je predslavio p. Tomislav Topić, župnik župe sv. Rok u Bos. Gradišci i upravitelj župe Dolina, je kazao, kako se u pravilu vjernici okupljaju na groblju u povodu sahrana, kada se netko ukapa. Ovo okupljanje je druge naravi. Sastali smo se kako bismo proslavili uskrslog Krista i prisjetili se Njegovog lomljenja kruha.  

Slijedom tih riječi, u svojoj homiliji je protumačio današnje Evanđelje po Luki,  koje donosi ulomak o dvojici Isusovih učenika koji su išli u Emaus. Ti učenici su nakon Velikog petka izgubili svaku nadu da će vidjeti slavodobitnog Krista. Kad im se Isus daje u svojoj riječi, njegova tumačenja ih pripravljaju na vjeru. No sama tumačenja ih nisu posve uvjerila. Oni su Gospodina prepoznali tek u lomljenju kruha.

            Molimo Boga da nam otvori oči vjere kako bismo i mi prepoznali uskrslog Krista sada i na ovom mjestu, u ovoj sv. Misi pri lomljenju Kruha – Hostije.

Po završetku sv. Mise obavio se čin blagoslova polja, a izmoljena su i opjela za sve koji počivaju na ovom groblju.

Vrijeme je sunčano, pravo proljetno, a na granici, bar s hrvatske strane nije bilo zastoja, pa je bilo vremena, prije početka sv. Mise, urediti grobove, nakon košenja koje je organizirao župnik p. Tomislav Topić, a koštalo je 150 eu, okititi ih cvijećem, zapaliti lampione i pomoliti se

Košenje trave na groblju su novčano poduprili, od početka ove godine: Mijo – Mića Ćorković, Ivo (Florijana) Oršulić 50 eu, Zlatko i Janja Vonić s 50 eu, Mara Kovačević iz Kozinaca 30 km,Milenko Matijašević 20 eu, Brana Matijašević 20KM, Milenko Ćorković 20 eu, Matija i Biljana Barišić s 20 eu. Neke osobe su dale novac za održavanje groblja župniku kao što su: Ljuban i Kaja Matković, Anđelka Matijašević , Angelina Gubić …

Hvala im od srca!

Vraćajući se doma, neki su se misari provezli novoasfatiranom dionicom puta od Gornje Doline – Dakića do  Novoga Sela, u duljini od nešto više od jednog kilometra.

Ta dionica puta, naročito onaj dio kuda protiče odvodni kanal prema pumpi (ispred Dakića kuća), zatim kuda protiče Osetna i kod „Bokterovog mosta“ su uvijek bile nestabilne. Asfalt koji je postavljen prije rata na tim mjestima je prvo propao.

Sada je ta cijela dionica kvalitetno urađena, a radovi su trajali mjesecima. Iskopane su stotine kubika „trule“ zemlje, i s Poljanske dovezena „zdrava“ zemlja, a potom „tucanik“ kamen i na kraju asfalt.

Do početka obnove, ova dionica puta je bila u užasnom stanju. Najviše su joj „kumovali“ tenkovi  koji su u tijeku rata u BIH vozili od Gornje Doline do Novog Sela.

                                                                               Tekst i  slike: Milorad Oršulić Mican

0