Vijesti

Križnim putom bl. Drinskih mučenica

Požeški biskup, msgr. dr. Antun Škvorčević je proglasio Godinu bl. Jule Ivanišević za Požešku Biskupiju, koja traje od  15. prosinca 2022.  do 15. prosinca 2023. godine pod geslom njezina redovničkog života „Idem služiti Isusu“ , a prigodom 130. obljetnice njezina rođenja i 10. obljetnice beatifikacije, na prijedlog Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u Zagrebu.

Sestra Jula Ivanišević, prva blaženica iz Požeške biskupije, rođena  u Godinjaku, filijali Župe sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu, u čijoj je župnoj crkvi primila sakramente kršćanske inicijacije i odakle je krenula u svijet odazvavši se Božjem pozivu na redovnički život u Družbi sestara kćeri Božje ljubavi.

Tim povodom je, po prvi put, organizirano pješačko hodočašće, od od Pala, pored Sarajeva do Goražda na rijeci Drini, njihovim Križnim putom.

Drinske mučenice su pet sestara Kćeri Božje ljubavi, koje su četnici iz mržnje prema vjeri ubili 1941. na području istočne Bosne.

Te blaženice su: Predstojnica č. sestra Jula IvaniševićHrvatica, rođena u GodinjakuStaro Petrovo Selo, rođena  25. studenog 1893. godine, č. sestra Berchmana LeidenixAustrijanka, rođ. u Enzerdorfu, rođena 28. studenog 1865. godine, časna sestra Krizina BojancSlovenka, rođena u Zbureu, Šmarjeta, rođ. 14. svibnja 1885. godine, č. sestra Antonija Fabjan, Slovenka, rođ. u Malo Lipje, Hinje, rođ. 23. siječnja 1907. godine i č. sestra Bernadeta Banja Hrvatica mađarskog porijekla, rođena u Velikom Grđevcu kraj Bjelovara, rođ. 17. lipnja 1912. godine.

U dvodnevnom hodočašću su sudjelovala četvorica hodočanika: dvojica svećenika don Josip Tadić župnik u Goraždu i kancelar u Vojnom ordinarijatu BiH, don Jeronim Jokić župnik župe Boljun i Lupoglav u Istri, Tomislav Ivanišević vjeroučitelj iz Godinjaka teMilorad Oršulić Mican, iz Okučana, koji je iz toga mjesta 2011. pješice prešao oko 280 kilometara do Sarajeva u povodu beatifikacije Drinskih mučenica 2011. godine.

U ponedjeljak 22. svibnja, hodočašće su započeli svetom Misom u crkvi Kraljice Svete Krunice u Sarajevu. Euharistijsko slavlje je predslavio don Josip Tadić, uz koncelebraciju don Jeronima Jokića. Sv. Misi su nazočile sestare Kćeri Božje ljubavi, koje žive i djeluju u tom samostanu sv. Josipa.

Nakon mise, vjernici i svećenici su se autom uputili prema Palama, kako bi obišli mjesto odakle su Drinske mučenice 1941. otete iz samostana i odvedene prema Goraždu, a njihova kuća spaljena. Poslije razgledanja župe Pale i povijesnih lokaliteta, gdje je nekoć bio samostan, hodočasnici su se došli do drvene crkve sv. Josipa izgrađena 1911. godine gdje su izmolili litanije bl. Drinskih mučenica, a potom se zaputili pješice ka Goraždu, dug oko šezdesetak kilometara.

Prvi hodočasnički dan je završio u Hrenovici, gdje  ih je ugostio negdašnji ministar gospodarstva Kantona Sarajevo gosp. Emir Hrenovica.

Put je nastavljen krajem kojim su u hladnim prosinačkim danima 1941. godine Drinske mučenice bile prisiljene pješačiti. U mjestu Bare srdačno ih je dočekala i ugostila obiteljAlmaseiAsimaHodžića.

Podsjetimo, iako su sestre gotovo odmah u narodu prozvane svetima, postupak zanjihovoproglašenje blaženim pokrenut je 1999Papa Benedikt XVI.je 14. siječnja 2011. potpisao dekret o bl. Drinskim mučenicama koje su bile ubijene iz mržnje prema katoličkoj vjeri, a na dan 24. rujna 2011. godine u Sarajevu beatificirane u olimpijskoj dvoraniZetra, kojoj su nazočili brojni vjernici požeške biskupije, među njima i ovi hodočasnici – pješaci.

Nakon dolaska na odredište, hodočasnici su najprije su posjetili crkvu bl. Drinskih mučenica koja je u izgradnji. Potom su otišli do spomenika koji označava mjesto odakle su čestnici 1941. bacili sestre u rijeku Drinu. Tu su zapalili svijeće i pomolili se.

Poslije obilaska mjesta stradanja uputili su se prema župnom uredu Sv. Dominika gdje su u kapelici slavili sv. misu.

Župnik don Josip se  je zahvalio hodočasnicima i svim drugim ljudima koji su pomogli u njegovoj realizaciji te izrazio nadu kako ono neće biti posljednje.

Slijedeće je zakazano iduće godine kada bude posveta crkve Drinskim mučenicama u Goraždu, čiji radovi, uz novčanu pomoć dobrih ljudi dobro napreduje.

0