Vijesti

Proslava Blagdana Sv. Ane i III. svjetskog dana djedova i baka

U  nedjelju prije blagdana sv. Ane, u obnovljenoj kapeli  posvećene  majci Blažene Djevice Marije, u župi Dolina,  filijali Novo Selo, kod Bosanske Gradiške, proslavljen je blagdan sv.  Ane i obilježen III. Svjetski dan djedova i baka, koji je proglasio papa Franjo prije tri godine.

            Misno slavlje je predslavio p. Tomislav Topić, župnik župe Bosanska Gradiška i upravitelj župe Dolina.

 Nakon što je protumačio današnje Evanđelje koje počinje riječima: „Kraljevstvo je nebesko kad čovjek posije dobro sjeme na svojoj njivi …“, a onda Neprijatelj čovjek po njemu posija kukolj…

Potom je govorio o važnosti i ulogi sv. Ane i Joakima, na temelju Apokrifnih zapisa, u odgoju kćerke Marije.

Oko oltara i župnika okupilo svega desetak  vjernika.

            Podsjetimo se: u Novom Selu, koje je prije rata u Bosni i Hercegovini, živjelo 353 stanovnika (a u cijeloj župi Dolina 1204 vjernika) danas ne živi niti jedan Novoselac. Njih nekoliko koji su ostali živjeti u svojem rodnom selu su umrli, a ostali se razišli u tijeku rata diljem svijeta.

            Nakon misnog slavlja upriličeno je druženje uz kolače, kavu i hladne napitke. Razgovaralo se o skoroj proslavi blagdana Veleke Gospe, zaštitnice  župe Dolina.

            Kapelu sv. Ane je prije dvije godine, u povodu pedesete obljetnice od njene izgradnje, obnovljena, a banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica ju je posvetio i proglasio zavjetnom kapelom za štovanje sv. Ane u bosanskogradiškom dekanatu.

0