Vijesti

Proslava Velike Gospe u Dolini

U župi Dolina kod Bosanske  Gradiške, na svečan način je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i patron te župe.

            Priprema za proslavu velikog kršćanskog blagdana Velike Gospe, za neke vjernike i iz župe Dolina je započela uoči samoga blagdana, u svetištu Gospe Kloštarske kod Slavonskog Kobaša. Večernju sv. Misu je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević i predvodio zavjetnu procesiju s upaljenim svijećama.

Na sam  blagdan, u dolinskoj crkvi svečano misno slavlje je predslavio sin ovoga kraja p. Damir Šokić, dominikanac iz Dubrovnika, u koncelebraciji s bosanskogradiškim župnikom  i upraviteljem župe Dolina p. Tomislavom Topić i p. Ivanom Marija Tomić, dominikancem iz Zagreba, također sinom ove župe.

            P. Damir Šokić je imao Mladu misu 2000. godine, a p. Ivan Marija Tomić 2016. god. u Gornjim Bogićevcima. S obiteljima su ratnih godina prognani iz rodnog kraja pa je njihove obitelji  životni put odveo, preko Save, ali ipak ne daleko od zavičaja.

Kako su u jeku godišnji odmori, a samim tim i povećane gužve na graničnim prijelazima, okupilo se oko stotinjak vjernika iz župe Dolina, koji su došli iz Bosanske Gradiške, Hrvatske i drugih europskih država i ono nekoliko njih koji su ostali živjeti u Dolini.

            P. Damir je u nadahnutoj propovijedi između ostalog kazao: „Vjera u Boga podrazumjeva imati  Boga za glavni oslonac  i orjentir u osobnom životu, unatoč svim poteškoćama  i protivštinama koje čovjek može proživljavati.

            Iako mi Mariju častimo kao posebno izabranu i milosti punu, njezin život je bio pun neizvjesnosti, trpljenja i boli. Ipak, vjera i oslonac na Božja obećanja bila su joj snaga, utjeha i pomoć.

            Stoga nam je bliska, razumljiva i povjerljiva. Uzor nam je na našem životnom putu u vjeri  koji vodi u sretnu vječnost, u kojoj je sada Marija, a prema kojoj i sami idemo.“

Na kraju misnog slavlja, župnik je izrekao riječi zahvale:

„Dragi Dolinci, raseljeni iz ove župe, drago mi je što imate želju i volju da dolazite u svoju rodnu župu. Tako čuvate spomen na zavičajnu baštinu i kraj iz kojeg ste potekli. Ovdje vidim nešto mladih pa im poručujem: Na vama ostaje obveza  nezaborava korijenima svog porijekla“.

Upoznao je nazočne kako su sakralni objekti na području ove župe u dosta dobrom stanju, kapela u Novom Selu i grobljanska kapela u Donjoj Dolini, trava na groblju se nekoliko puta godišnje kosi, ali potrebe iziskuju i nove akcije.

Nakon završetka sv. Mise upriličena je zakuska u crkvenom dvorištu uz hladne napitke, a to je bila prilika da se okupljeni više druže.

Mnogi su potom otišli na groblje gdje su zapalili svijeće i pomolili se nad grobovima svojih mili i dragi, te do porušenih kuća i napuštenih imanja.

0