Vijesti

Proslava spomendana mučeništvo Sv. Ivana Krstitelja

Spomendana Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja obilježen je u župi Dolina, na groblju „Gradina“ u Donjoj Dolini kod Bos. Gradiške, u nedjelju 27. kolovoza. Misno slavlje je predslavio p. Tomislav Topić – trapist, bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina.

Oko oltara na 21. Nedjelju kroz godinu  i misnika p. Tomislava okupilo se petnaestak vjernika od kojih je  petoro došlo iz Hrvatske, a ostali iz Doline i Bos. Gradiške, kako bi proslavili spomendan sv. Ivana.

            U svojoj homiliji propovjednik je između ostalog kazao: Spomendan Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja je zaštitnik ovoga mjesta, Donje Doline. Sv. Ivan je bio odvažan propovjednik i veliki prorok. Bio je čvrst u svojim stavovima. Neka nam bude uzor kako bismo i mi u svojim stavovima bili nepopustljivi.

GROBLJANSKA KAPELA JE IZGRAĐENA 1968. GODINE

Molimo ga da nam bude pomoćnik i zagovornik u našem ovozemaljskom životu.

            Na kraju misnog slavlja zahvalio se „stadu malom“ koje je nazočilo sv. Misi po ovj ljetnoj žegi, onima koji održavaju groblje koseći travu na njemu te Aci i Jadranki koji su oličili kapelu.

            Kraći pregled izgradnje kapele

            Biskupski ordinirijat Banja Luka je 18. travnja 1968. god. pod br. 567/68 je izdao Odobrenje za igradnju kapele na groblju „Gradina“ U Donjoj Dolini. Prvobitna je bila sagrađena od drveta.

 Na dan 9. listopada 1968. god. Župni ured šalje izvješće u Biskupiju kako je kapela izgrađena i upućuje zamolbu za blagoslov iste. Nakon dva dana 11. listopada 1968. god. pod br. 1130/68, Biskupski ordinarijat  daje dozvolu za blagoslov novosagrađene kapele na groblju i Odobrenje da joj zaštitnik bude sv. Ivan Krstitelj – Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja.

            Sve ove aktivnosti je vodio don Stjepan Guberac, tadašnji župnik župe Dolina (1967. –1975.)  koji 9. studenog iste godine šalje Izvješće o blagoslovu kapele. Do danas je doživjela nekoliko obnova, a najveću onu nakon rata u BiH kada je bila zapaljena i djelomično izgorjela.

            Nakon prekrivanja i novog fasadiranja, dolaskom p. Tomislava za upravitelja župe Dolina napravljena su nova ulazna vrata koju su djelomično financirali vjernici i to: Janja Ćorković 50 €, Miroslav Valentić 400 KN, Zdena Tutić 200 KN, Mijo – Baćo Knežević 50 €, Zlata Matković 50 € i Slavko Vidić 50 KM.

            I ovoga spomendana je svoje hodočasnike dočekala osvježena. Prije nekoliko dana ju je oličio Aco – Aleksandar Luna iz Bos. Gradiške i njegova majka Jadranka r. Vonić rođena u Gornjoj Dolini. Bjelo – žutom bojom su oličili zidove a prikladnim bojama obojali prozore i klupe za sjedenje.

            U njoj se godišnje tri puta slavi sv. Misa i to: o blagdanu sv. Marka, kada je ujedno i blagodlov polja, prigodom Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i o Svim Svetima.

Na žalost u tom selu danas živi tek nekoliko starosjedioca od 440 koliko ih je prije ovoga rata živjelo u Donjoj Dolini.

BOSANSKOGRADIŠKI ŽUPNIK I UPRAVITELJ ŽUPE DOLINA
MALOBROJNI HODOČASNICI SV. IVI …
… SU POTRAŽILI HLADOVINU

Blaža – Blaženka Kapetanović r. Kovačević

            Kapelu na groblju je pred spomendan sv. Ive, prethodnih godina je za misno slavlje pripremala Blaženka – Blaža Kapetanović r. Kovačević koja je ostala živjeti tijekom rata i nakon njega u Donjoj Dolini, a radila je u Medicinskom centru – Bolnici Bos. Gradiška, kao medicinska sestra.  Velik je dopinos dala mještanima sela župe Dolina koji su ostali živjeti u svojim kućama do konačnog izgona u rujnu 1995. godine, ali i onima koji su i dalje ostali u svojoj Dolini.

BLAŽENKA KAPETANOVIĆ R. KOVAČEVIĆ PRILIKOM UREĐENJA KAPELE

Blaža je rođena 3. ožujka 1963. godine od oca  Blaška i majke Jage r. Jurić. Udala se za Milu Kapetanovića, koji je bio vozač hitne pomoći pri Medicinskom centru. U braku ih je Bog obdario sa sinom Milanom.

            Bila je praktična vjernica. Biciklom je, a kada je vrijeme kišovito i hladno u crkvu, na sv. Misu je dolazila autom. Umrla je 29. srpnja 2023. godine nakon duge i teške bolesti u Banja Luci.

            Sutradan je sahranjena na ovom groblju, nedaleko od kapele koju je dosta puta pripremala za sv. Misu. Od nje su se oprostili brojni rođaci, radne kolege i kolegice te prijatelji.

BLAŽENKIN ODAR

Župnik p. Tomislav je na kraju sv. Mise zadušnice i pogrebnog obreda kazao: Blažo, malo je vjernika u ovoj župi bilo, a bez tebe sada, još i manje.

-oOo-

            Slijedeći susret na ovom mjestu je zakazan  o Svi Svetima, zdnje nedjelje u listopadu.

pripremio: Mican

0