Vijesti

Proslava Svih Svetih u Dolini 2023

Kažu da čovjek umire više puta. Prvi puta fizički, a drugi puta kada se zaboravi.

            Vjernici župe Dolina kod Bosanske Gradiške žele u tom smislu produljiti život svojih pokojnika, dolaskom na njihove grobove, kićenje cvijećem, palenjem svijeća i molitvom. Tako je i ove godine bilo na groblju „Gradina“ u Donjoj Dolini, zadnje nedjelja u mjesecu listopada.

Unatoč gužvi na graničnim prijelazima, okupio se lijep broj, bivših vjernika dolinskih sela Donje Doline, Gornje Doline i Novog Sela, ali i njih nekoliko  koji su tu ostali živjeti i iz Bosanske Gradiške, njih preko šezdeset,

            Sv. Misu je predslavio p. Tomislav Topić,  župnik u župu Bosanska Gradiška i upravitelja župe Dolina.

            U svojoj propovijedi se osvrnuo na  Isusov govor na Gori u Evanđelju po Mateju, koje je upravo pročitano, o blaženstvima, a naročito o onom: „ … Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljestvo nebesko …“ Većina vas koji ste ovdje nazočni ste osjetili to progonstvo iz svojih domova tijekom minulog rata, ali se vraćate na ovo sveto mjesto, obići grobove svojih pokojnika, kazao je propovjednik.

Prije misnog blagoslova,  p. Tomislav je izmolio molitvu odrijšenja za sve mrtve sahranjene  na ovom starodrevnom groblju, a nakon  misnog slavlja će moliti opijela nad grobovima za koje nazočna rodbina izrazi želju.

Na blagdan Svih Svetih služit će se sv. Misu na katoličkom groblju u Brestovčini, a na Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih na groblju Čatrnja. Dolinci i Novoselci  će u te dane obilaziti brojna groblja diljem Slavonije, ali i drugim krajevima Hrvatske.

Kad se spusti mrak, nebo iznad „Gradine“ bit će obasjano stotinama lampiona koji će svjedočiti da pokojni, i na ovom groblju nisu zaboravljeni, nego da i dalje poslije smrti žive.

I za ovu priliku groblje je prikladno uređeno i to po peti puta tjekom ove godine Uradile su to uvijek jedne te iste osobe:  Luka Čegrlj, Mato Knežević – Maća i Milord Oršulić – Mican. Mnogi su zvani, ali nitko se osim navedenih, ne odaziva. Što li će biti za nekoliko godina kada sadašnji aktivisti iz zdravstvenih i starosnih razloga ne mognu obavljati taj posao?

            Ovo što oni čine, to je iz ljubavi prema rodnom kraju i dragim pokojnicima koji počivaju snom mira na ovom groblju. Nitko nema nikakvih interesa niti koristi. Novac koji se dragovoljno daruje uglavnom se koristi za kupovinu goriva i svega onoga što je nužno za taj posao.

            Ekipa  ima samo jedan trimer koji se često kvari, ali zahvaljujući Pavlu Gubiću koji živi u Lađevcu besplatno ga popravlja, a ostale posuđujemo. Već godinama obitelj dr. Maria Bokulića iz Okučana nam stoje na usluzi. Osim što posuđuju jedan ili više trimera , pružaju nam i drugu vrstu pomoći. Hvala im.

            U zadnjih nekoliko godina dosta nas je, dragovoljaca koji su održavali groblje napustilo. Jedan od tih je i  LUKA VUJIĆ  koji je živio u Cagama kod Okučana.

            Luka je rođen u Donjoj Dolini 1960. godine od oca Ive. Umro je 16. rujna 2023. godine i sahranjen na groblju u Okučanima.

Košenje trave na groblju su novčano poduprili, od 7. lipnja 2023. godine (Do tada je popis darovatelja objavljen u članku o proslavi sv. Marka na doljanskom groblju.): Ivica Čalaga 10 €, Ljilja Šarić r. Banović 10 €, Ana Marija Šarić r. Šugić 10 €, Anto Oršulić, Zenica 100 €, Milenko Ćorković, Nova Gradiška 20 €,  Matija i Biljana Barišić, Austrija 40 €, Marina /Luke/ Tomić, G. Bogićevci 15 €, Janja /Petra/ Valentić, Prvča  15 €, Katica /Stipe/ Musić, Nova Gradiška 40 €, Terezija /Mate/ Oršulić, Australija 100 €, Franjo i Danica Kovačević, Nova Gradiška 10 €, Zdenka /Zdenke/ Vonić, Slav. Kobaš 20 €, Ilija Dakić, Šumetlica 20 €, Zdravko Vidić, Kovačevac 20 €,  Budimir Dakić, Kovačevac 20 €, Boris Knežević, Trnava  25 €, Danica Kovačević, Mačkovac 30 €, Olivera Privšek, Osijek 5 €, Janja Ćorković, Krivaj  20 €, Suzana Dobraj, Austrija 50 €, Karolina – Sabina, Marko i Ewa Matković, Poljska 100 €, Svjetlana Klačar r. Petrović, Njemačka 100 €, Dakić Ilija i Mara, Šumetlica 20 €, Mirko Barišić, Austrija 20 €. Neki su svoj prilog dali župniku kao što je Petar – Pero Jurišić, Okučani 40 € …

Bez njihove novčane pomoći nebismo mogli ni dio posla uraditi.

U ime Odbora za održavanje groblja i župnika od srca iskrena hvala. Tekst i fotografije: Mican

0