Vijesti

Obilježena tužna, 19. obljetnica mučeničke smrti msgr. Kazimira

U večernjim satima 17. studenog, u župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradišci sv. Misom obilježena je 19. tužna obljetnica mučeničke smrti  msgr. Kazimira Višaticki.

            U pozdravnoj riječi, bosanskogradiški župnik p. Tomislav Topić je pozdravio banjolučkog biskupa msgr. dr. Franju Komaricu, koji je predslavio misno slavlje, subraću svećenike, njih dvanaest, a posebno msgr. dr. prof. Karla i preč. Adolfa Kazimirovu braću, časne sestre iz Nove Topole i Banja Luke, pravoslavne svećenike o. Mirka i o. Srđana, predstavnike političkog života grada Bos. Gradiške,  vjernike koji su došli iz banjolučkih župa i iz susjedne Hrvatske, a potom kazao: „I ove godine smo se okupili kako bismo molitvom obilježili tužnu obljetnicu smrti msgr. Kazimira Višatickog,  prelata Njegove svetosti i našeg omiljenog župnika, koji je vodio bosanskogradišku župu od 1999. do smrti 2004. godine. Njegovo djelovanje, prije devetnaest godina je prekinula zločinačka ruka koja ga je mučki, okrutno, usmrtila.

Svake godine za nas je ovaj dan tužan, ali je i dan koji nas ispunja zahvalnošću Bogu za sve ono što je ostalo iza pokojnog  svećenika Kazimira. Ponosni smo na njegovu vjernost do kraja, vjernost koju je zapečatio svojom mučeničkom krvlju. Trudimo se sačuvati spomen na njega i i za generacije koje dolaze iza nas. To nam je sveta dužnost od koje nikada nećemo odustati, bez obzira koliko nas bilo u ovoj župi i u ovom kraju. Njegovu smrt , ma kako nepravedna i okrutna bila, gledamo u svjetlu vjere. Gledamo je u perspektivi vječnosti, gledamo je u svjetlu Isusovih riječi: „Veće ljubavi nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje!“ To nas ispunja zahvalnošću i ponosom na pastira Kazimira koji je ostao vjeran do kraja.

P. Damir Šokić, dominikanac je nadahnuto propovijedao

Večeras je među nama trebao biti o. Ivan Marija Tomić, dominikanac, naš Dolinac, kojeg je pokojni Kazimir, kao tadašnji dolinski župnik uvodio u tajne vjere kao njegov vjeroučitelj. On je trebao propovjedati u osvoj sv. Misi, ali je umro subrat u njegovom samostanu, pa je morao ostati, kao starješinan samostana i pripremati ukop. Ispričao se i sve nas pozdravlja. Umjesto njega propovjedat će p. Damir Šokić, dominikanac i naš Dolinac“.

U svojoj homiliji p. Damir Šokić, dominikanac koji je između ostalog kazao: „Danas molimo za jednog čovjeka koji je sveto živio u svojoj službi.  Njegov život nije bio bez poteškoća i patnji, ali se oslanjao na Boga, držeći se svog svećeničkog i životnog gesl: „Znam kome sam povjerovao“! Ostao je doslijedan do kraja  ostvarivši svoj život s Bogom. Ostao je svećenik dovijeka i dovršio ovozemaljsko putovanje. Zato ga promatramo kao svetca. On neka nam bude inspiracija i uzor.  

Preč. Adolf Višaticki je govorio o nastanku gravure koja ći biti u Spomen sobi
Misnom slavlju je nazocila rodbina pok. Kazimira, pravoslavni svecenici, vjernici i casne sestre.

Biskup Franjo se zahvalio svim nazočnim koji su poticajno došli kako bi sudjelovali u obilježavanju obljetnice svećenika koji je tjekom svoga života, kako prije rata u BiH, tako i po povratku iz prognanstva, činio dobra djela. Mi imamo zagovornike na nebu. Jedan od njih je i Kazimir.

            Razmišlja se o pokretanju procesa beatifikacije. Prvi korak je, da se pokaže želja za proglašenjem blaženim mučenika Kazimira i o tome obavijestiti mjesni biskup, koji će taj postupak nastaviti.

Blagoslov gravure s likom …
… mučenika Kazimira
Biskup Franjo moli ispred Kazimirovog lika

Po završetku misnog slavlja, biskup je blagoslovio nedavno ugravin lik, mučenika  Kazimira na crnom talijanskom kamenu „Nero assoluto“ uokviren u  bijeli brački kamen „Veselje“ koji se  nalazio ispred oltara. Sliku je ugravirao umjetnik iz Omiša  Ivan Pavešković.

Iz crkve su se s biskupom i misnicima uputili vjernici do župnog dvora na kojem se nalazi Spomen ploča, postavljena kao podsjetnik  da se je tu dogodio  zločin.

Obilježavanje tužnog događaja je završilo u dvorani Župno-pastoralnog vijeća Gozbom ljubavi – Agape, na koju su pozvali sve nazočne vjernike župnik i braća msgr. Kazimira.

0