Vijesti

Žive Jaslice u Okučanima

Ovoga Božića prostor ispred okučanske crkve sv. Vida je posebno odisao božićnim ugođajem. Osim velikih urešenih borova tu je bila drvena štalica, a u njoj obitelj Jerković iz Trnakovca, koji su predstavljali „Sv. Obitelj“ i žive životinje. Bili su tu i pastiri

            Te žive jaslice su upriličene u povodu 800-te obljetnice od prvih jaslica koje načinio sv. Franjo u Greccii blizu Asiza, ali i pozdrav tridesetom krštenom djetetu ove godine u okučanskoj crkvi.

Župnik fra Ivo Brezović koji je i inicijator ovoga „projekta“ uz članove Župno-pastoralnog vijeća, je nakon završetka polnoćke  ponovio riječi sv. Franje koje je rekao svome prijatelju zašto je imao toliku želju postaviti žive jaslice: “Želio sam učiniti nešto što će uvijek podsjećati ljude na to Dijete rođeno u Betlehemu, da svojim tjelesnim očima vide neprilike njegova ranog djetinjstva, kako je ležao u jaslama te kako su vol i magarac stajali odmah do.”

Postavljanje jaslica sv. Franjo je htio vjerno prikazati događaje koji su se zbivali na prvi Badnjak. Htio je da ljudi još dublje shvate poruku da je Krist došao na ovaj svijet u siromaštvu i jednostavnosti.

Brojni vjernici su se nakon svake sv. Mise obilazili jaslice i zadržavali se izvjesno vrijem ispred njih, slikali se za uspomenu …

0