Vijesti

U Okučanima dovršeno 14. danonoćno čitanje BIBLIJE

U župi sv. Vida Okučani, u nedjelju je dovršeno četrnaesto danonoćno čitanje Biblije – Sv. Pisma od POSTANKA DO OTKRIVENJA.

            Čitanje je počelo na Čistu srijedu, nakon večernje sv. Mise i obreda pepeljanja. Čitanje je trajalo četiri dana i četiri noći. Sve to vrijeme su se izmjenjivali čitači koji su  u pravilu čitali po pola sata, ali neki i sat vremena i više, i ponekoliko puta, a sve zbog toga što su mnogi vjernici otišli “trbuhom za kruhom” iz Okučana odnosno iz Hrvatske.

            Dežurni, koji su se brinuli da se čitanje neprekida,  ako  bi netko  zakasnio ili nebi došao, da u uljanici uvijek bude ulja, koja je gorjela ispred ambona … su se smjenjivali svaka četiri sata.

            Čitanje se samo prekidalo za vrijeme sv. Misa i pobožnosti Križnog puta.

            Ovogodišnje Biblijsko bdjenje – danonoćno čitanje Biblije je namjenjeno za našu župu, prestanak rata u Ukrajini i u Svetoj zemlji tj. u Pojasu Gaze – Palestini kao i za predstojeće izbore u Hrvatskoj i EU, kako bi Duh Sveti po Isusu Kristu pomogao uspostaviti praveno društvo u skladu s Božjim zapovijedima.

            Dolazili su vjernici i iz drugih župa, u različia doba dana i noći. Marija Muka je vlakom nekoliko puta dolazila iz Dragalića kako bi pročitala svoju dionicu.

            Čitalo se iz Zlatne Biblije koja je vlasništvo župe sv. Vida, a prije deset godina su je kupili okučanski vjernici.

            Zanimljivo je kako su dvije vjernice čitale  Bibliju na svom materinskom jeziku, Elvira Mandir r. Juhasz na mađarskom i Daša Radanović r. Rolinc na češkom.

            Ispred oltara, oko korizmenog dekora bile su izložene Biblije i Sveta Pisma na različitim jezicima.

            Čitači su mogli upisati u KNJIGU DOJMOVA svoje doživljaje za vrijme čitanja i susrete sa živom Rječju Božjom.

            Čitanje je započeo okučanski župnik fra Ivo Brezović koji je u nedjelju i dovršio čitanja. Taj događaj su oglasila sva zvona na zvoniku crkve sv. Vida, a nazočni čitači su ga dočekali na koljenima.

            Slijedila je sv. Misa zahvalnica na kojoj se župnik zahvalio svim čitačima, naročito onima koji su vrijeme proveli čitajući i dežurajući u noćnim satima. U tome se je posebno istakla vjeroučiteljska obitelj Šmuna i Katarine Klarić.

            Nakon sv. Mise fra Ivo je blagoslovio svakoga čitača pojedinačno polaganjem, neto pročitanom Biblijom na glavu, a za uspomenu na te nesvakidašnje i nezaboravne dane načinjena je zajednička fotografija.

0