Vijesti

Pjesmom i igrom grad Bosanska Gradiška promovirala zajedništvo

Prošlog vikenda u Domu kulture u Bos. Gradiški, je održana završna manifestacija projekta  „Istim glasom“. Na manifestaciji su se igrom i pjesmom predstavili: Udruženje Ukrajinaca „Verhovena“ iz (Bosanske Gradiške), Udruženje „Most“ , Pjevačka  grupa „Perla“, KUD „Dukati“ Laminci,  HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO „POSAVAC“ (Bosanska) Gradiška, Mreža mladih i Odjel za brak i porodicu Medžlisa  Islamske zajednice, Pjevačka grupa „Biser“ i KUD „Kolovit“ svi iz (Bosanske) Gradiške.

          Ova manifestacija  realizira se u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH“ i financiran je od Europske unije, Ujedinjenih naroda, Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi i Vijeća Europe – kancelarija u Sarajevu.

          Predsjednica Hrvatskog pjevačkog društva „POSAVAC“ (Bosanska) Gradiška, gospođa Ljiljana Došen je između ostalog kazala: „Kada se samo pročita naslov projekta „Istim glasom“ i vidi tko će sve sudjelovati, jasno je bilo da će on prikazati svu kulturu, ljepotu. običaje, bogatstvo ovoga kraja i ovih naroda. I doista, Projekt je oslikao i prikazao svu kulturu, običaje, ljepotu i raznolikost i svo bogatstvo. Nisu bogatstvo samo prirodni resursi nego i narodi i njihovi običaji koji čuvaju svoju tradiciju“.

          Članovi HPD „Posavac“ Franjo Jukić, Sandro Tunjić i Ljiljana Došen su izveli dvije slavonske pjesme: Vesela je Šokadija i Seoska sam lola i pokupili pljesak nazočnih.

           U potpori HPD „Posavac“, manifestaciji su nazočili p. Tomislav Topić – bosanskogradiški župnik, Zoran Piličić – generalni konzul RH u Banja Luci, Ružica Severika predsjednica HKD „Napredak“ iz Banja Luke,Tatjana Milojević – tajnica HPD „Posavac“ …

               Hrvatsko pjevačko društvo „Posavac“ iz Bosanske Gradiške  je obnavljeno 2019. godine  u cilju okupljanja mladih, ali i starijih osoba radi promicanja, razvitka i unapređenja čuvanja izvornih običaja hrvatskog puka na području općine Bos. Gradiška.

Društvo će poticati i promicati sve oblike glazbe, posebice zborskog pjevanja i vokalnog izražavanja kroz razne oblike glazbenih i glazbeno scenskih formi u svrhu razvijanja kulturno umjetničkog amaterizma, baviti se izdavačkom  djelatnošću (izdavanje časopisa, godišnjaka, knjiga i dr.), ostvarivanje suradnje sa srodnim Udrugama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, razvijanje programa međunarodne suradnje i sl.

HPD nastavlja tradiciju HPD Posavac koje je osnovano 1900. godine  u Bos. Gradišci, a  s radom je prestalo završetkom Drugog svjetskog rata.  Kao glavni osnivač ovog Društva navodi se  Mirko pl. Đurkovečki iz Windhorsta (kasnije Nova Topola) poduzetnik i zastupnik u Bosanskom saboru, a prvi njegov predsjednik bio je ljekarnik Stjepan pl. Varjačić. Vrijedno je spomenutu kako je  HPD je u sklopu proslave tisućuobljetnice hrvatskog kraljevstva  i dvadesetpete obljetnice postojanja i rada 1926. god., izgradilo Spomenik hrvatskim velikanima na trgu kralja Tomislava ispred katoličke crkve. Djelo je to kipara Ivana Eckerta visoko 6 m u kojem su ugrađena četiri medaljona hrvatskih velikana, koje je izradio  kipara Brune Diamant:  Kralja Tomislava, Matije Gupca, Petra Zrinskog i Josipa Jurja  Strossmayera.

                                                                                                                Priredio: Mican

0