Vijesti

U Novoj Topoli proslavljena svetkovina Sv. Josip

 U Novoj Topoli, kod Bosanske Gradiške, na sam blagdan, je svečano proslavljena svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM i Dan očeva.  Svečano misno slavlje predslavio je banjolučki biskup u miru msgr. dr. Franjo Komarica u koncelebraciji s domaćim župnikom don Angelom Bartulica i župnikom župe sv. Roka Bos. Gradiška i upravitelja župe Dolina p. Tomislavom Topić

 Pred prepunom crkvom božjeg naroda, umirovljeni biskup Franjo je nadahnuto propovjedao, između ostalog rekavši: Sv. Josip je bio velik u tome što je čuo Božji glas i imao srce da ga sluša. Tri puta je, putom anđela čuo taj  glas i time se potvrdilo da Bog ne računa s onim na visokom nivou – najvišima, nego s poniznima. Bog je ono najvrijednije, što je imao na zemlji, svoga Sina, povjerio na čuvanje i odgoj sv. Josipu. Preporučimo mu svoje zavjete, molitve i svoju žrtvu i pitajmo se: jesmo li mi  na Božjoj strani na kojoj je bio i sv. Josip?

Na kraju sv. Mise i pobožnosti sv. Josipu, koju je predmolio također biskup u miru Franjo, domaći župnik don Agelo Bartulica se je zahvalio svim hodočasnicima, zboru časnih sestara  koje su uveličale misno slavlje i časnim sestrama koje s ljubavlju uređuju crkvu tjekom cijele godine i pozvao sve nazočne na druženje.

 Na misnom slavlju okupili su se vjernici iz župe Nova Topola, Bosanske Gradiške i Doline, a dominirali su hodočasnici iz župe Dolina (Novog Sela, Gornje i Donje Doline) koji su izbjegli pred strahotama rata i utočište našli oko Nove Gradiške, Okučana i Novske. Tako su nastavili  dobri stari običaj, kada su njihovi očevi i majke s radošću hrlili sv. Josipu, kome su iznosili svoje poteškoće i zavjete.

Bila je to prilika da, poprijekim putom, preko Laminaca obiđu svoje napuštene domove i počivalište svojih najmilijih – groblje „Gradina“ u Donjoj Dolini.

Nakon misnog slavlja vjernici su se zadržali ispred crkve  u bratskom druženju s umirovljenim biskupom, svećenicima i časnim sestrama različitih redova, uz kolače i osvježavajuće napitke za koje su se pobrinule časne sestre iz samostana Sv. Obitelji u blizini crkve i domaći vjernici.

Današnja župa sv. Josipa Nova Topola dolazi prvo pod imenom Windthorst, kako su doseljeni Nijemci nazvali svoju koloniju. Za vrijeme stare Jugoslavije naselje je bilo preimenovano u Nova Tolola. Ime Windthorst se koristilo i u vrijeme II. svjetskog rata, a  od 22. rujna 1944. ponovo Nova Topola.

Pred sam II. svjetski  rat, župa je brojila 3497 vjernika, a 1960. godine ostalo je samo 361 vjernika, prije svega Poljaka u Ćelinovcu. Danas se vjernici broje jedva na desetke.

Crkva je izgrađena 1891. godine a temeljito obnovljena 2010. Godine.

Župa Nova Topola je u zadnjem ratu u BiH dala osam žrtava na čelu sa svojim župnikom vlč. Ratkom Grgić koga su pripadnici srpskih snaga 16. lipnja 1992. godine  odveli iz župne kuće  prema Lamincima i od tad mu se gubi svaki trag. Po svemu sudeći ubijen je na nepoznatom mjestu, pa mu ni danas ne znamo za grob.

                                                                                                Pripremio: Mican

0