Vijesti

Proslava Sv. Marka na groblju „Gradina“

Na nedjelju Dobrog pastira tj. na četvrtu Vazmenu nedjelju, na groblju „Gradina“ u Donjoj Dolini kod Bosanske Gradiške, proslavljen je spomendan sv. Marka  i obavljen uobičajen blagoslov polja.

Sv. Misu je služio bosanskogradiški župnik i upravitelj župe Dolina p. Tomislav Topić. Oko  oltara se okupilo pededesetak vjernika koji su došli iz  okolice Nove Gradiške,  Bosanske Gradiške i samo dvoje vjernika iz Gornje Dolina.

U svojoj propovijedi p. Tomislav je protumačio današnje Evanđelje po Ivanu,  koje donosi ulomak o Isusu kao dobrom pastiru. Kazao je kako je Krist jedino dobri pastir koji nas sve može okupiti u jedno i zato nas poziva da budemo bliski i s njim povezani kao što je on povezan s Ocem.  

Misno slavlje je predvodio p. Tomislav Topić
Misna čitanja je čitao Mican
Oni vjernici koji nisu mogli stati u kapelu, na misnom slavlju su sudjelovali ispred kapele

Po završetku sv. Mise p Tomislav je obavio čin blagoslova polja, a izmoljena su i opjela za sve koji počivaju na ovom groblju.

Vrijeme je prohladno, ali bez padavina, a na graničnim prijelazima nije bilo dugog čekanja, pa je bilo vremena, do početka sv. Mise urediti grobove, nakon košenja koje je obavljeno tri dana prije.

Po završetku sv. Mise obavljen je blagoslov polja

Svoj doprinos za održavanje groblja (košenje trave), od zadnjeg objavljivanja na internetskim stranicama „Suze dolinske“ svoj dragovoljni prilog su dali: Mišo Barišić 15 €, Karlo Kalizan 20 €, Mirko Kalizan 40 €, Petar – Pero Jurišić 50 €, Slavko Vidić 20 €, Jozo Ćorković 20 KM, Janja Ćorković 30 € i Ljuban Matković 20 €.

 Bez takve novčane pomoći nebi bilo moguće  organizirati  pet ili šest akcija  košenja trave  tjekom godine. Svima iskrena hvala.                      Tekst i  slike: Milorad Oršulić Mican

0