Vijesti

ROSOPAS OBIČNI (Chelidonium maius)

Kad se zna da je u starim njemačkim knjigama o bilju rosopas- u narodu zvan i zmijino mlijeko, trava od žutice, rusa- nazivan i Marijina biljka, Božji dar i sl., možemo shvatiti kako je visok ugled nekada imala ta ljekovita biljka koju danas široki slojevi naroda smatraju opasnim korovom. Nesklonost današnjeg čovjeka mogu si objasniti samo time što su u počecima razvoja idustrije lijekova sve viskokovrijedne ljekovite biljke na zemlji prokleli kako bi narod odvratili od ljekovitog bilja i navikli ga na kemijske preparate.

Rosopas obični s 30 do 80 cm viskokim razgranatim rastom cvjeta od svibnja preko cijelog ljeta do jeseni. Listovi su nazupčani i slični hrastovima. Iz stabljike i podanaka teče narandžastožuti sok. Najčešće raste na južnim obroncima šuma, uz zidove, plotove i naprisojima. ljeto može biti i jako sušno, a južni obronci šume i te kako isušeni, iz biljke će ipak obilno teći gusti narandžastožuti sok. I zimi, kada snijeg pokriva, možemo naći jaglac, ako smo zamijetili njegovo stanište.

 

Biljka čisti i tvori krv. Koristila bih ju zajedno s koprivom i mladicama bazge kod leukemije. No ako želimo polučiti uspjeh moramo dnevno piti najmanje dvije litre čaja spravljenog od te mješavine.

Rosopas obični je pouzdano ljekovito sredstvo u liječenju teških oboljenja jetre ukoliko ga primjenimo homeopatski. Kao sredstvo koje čisti krv i jetru dijeluje najbolje na metabolizam. Uspješno ga primjenjujemo i kod oboljenja žuči, bubrega i jetre. namočen u vino(30 g rosopasa običnog zajeno s korijenom ostavimo u pola litre bijeloga vina jedan do dva sata) jako brzo liječi žuticu. Kod  hemeroida s upaljenim čmarom, probadanja ko mokrenja, kao i kod šumova u ušima mogu ga toplo preporučiti. U tim slučajevima možemo, gutljaj po gutljaj piti dvije do tri šalice čaja dnevno (čaj ne kuhamo, samo ga oparimo). Za vanjsku upotrebu primjenjujemo  ga kod zloćudnih kožni oboljenja, kurjih očiju, bradavica i neizlječivih lišajeva. Siva mrena i pjege na rožnici postupno nestanu. Sok štoviše pomaže kod krvarenja i ablacije (odlupljenja) mrežnice. Uzmemo list rosopasa i smrvimo krhku stabljiku između navlažena palca i kažiprsta. Tako dobivenom tekućinom namažemo kažiprstom zatvorene očne kuteve. Iako nismo izravno namazali oko do njega ipak dopre ta vlaga. to vrijedi za sivu mrenu, slab vid i preventivno kod zdravih, ali preumorenih očiju. I ja sama to djelotcorno koristim, kada često do duboko u noć sređujem pristiglu poštu. Kad sam premorena uberem list iz vrta i njime, kako je opisano, namažem očne kuteve. Svaki put imam ugodan osjećaj, kao da bi mi se odlijepila koprena s očiju. Homeopati prave od rosopasa tinkturu koju kod navedenih bolesti uzimamo dnevno dva do tri puta, 10 15 kapljica razređenih s malo vode.

Već je prošlo nekoliko godina otkako su mi pripovjedali o seljanki, koja je ispod donjega desnoga kapka imala crveni čir veličine jagodice na prstu. okulistu, kojem je došla po naočale, nije se to svidjelo imala je čir već sedam osam godina, a da joj nije stvarao nikakve teškoće i poslao je uzorak na analizu. Dijagnoza je bila: kožni rak. Za mladu ženu. kao što možete pretpostaviti, to je bio strašan šok. kako se obitelj ubrajala u krug mojih znanaca, mogla sam joj savjetovati rosopas. Bila je veljača i srećom blaga zima. Rosopas je prezimio i ostao zelen. Savjetovala sam joj da biljku iskopa i presadi u lonac za cvijeće, kako bi joj bila pri ruci. Svaki je dan morala bolesno mjesto ovlažiti pet do šest puta s narandžastožutim sokom. S obzirom na to da je čir bio na kapku upozorila sam ju na neškodljivost soka. Savjetovala sam joj još da odlazi jednom mjesečno na rendgenska zračenja u Linz, kao što joj je liječnik propisao, iako ta zračenja ne otklanjaju kancerozene otekline već i zdrave dijelove kože, često čak i kost, rzore. Tik pred Božić, razveselila me vijest, da je zloćudni čir nestao. Kada je žena došla k meni, već mi se s praga bacila oko vrata. Okulist, kod kojega je prethodno bila, začuđeno je pitao što je radila. Na njezin odgovor: “Jednom mesečno rendgen u Inzu”, kazao je:”Ako je rendgensko zračenje izlječilo čir, onda je to čudo.” Potom mi je još pripovjedala da psihički ne bi izdržala pogled na, do kosti razjedena lica bolesnika, koje je viđala kada je odlazila na zračenje, da joj ja nisam ulila toliko hrabrosti, vjere i samopouzdanja. I još moja molba svima vama koji čitate ove redove: pomozite i vi u sličnom slučaju i poštedite svoje bližnje strašnoga kraja. u naše doba kad je sve zagađeno, brojni su slučajevi da se iz crvenkastih bradavica koje iznenada počnu rast, razvije  kožni rak.

Dlakavost lica i jaka obraslust ruku i nogu kod žena ukazuje na bubrežne smetnje. Zahvaćena mjesta namažemo rosopasovim sokom, kojega napravimo u sokovniku (svjež sok možemo čuvati pola godine u hladnjaku); ostavimo ga nekoliko sati da se upije, operemo s blagim sapunom i namažemo sada isušenu kožu s mašću od nevena, kamiličnim uljem ili uljem Gospine trave (Vidi “Način uporabe”!). Usto valja provoditi kuru s koprivnim čajem pijući dnevno najmanje tri do četiri šalice čaja, kao i sjedeće kupke s poljskom preslicom za bolju prokrvljenost bubrega (Vidi i “Poljska preslica”!).

Jedan poznanik iz okolice Mainza je na svojim svakodnevnim šetnjama koristio sok od rosopasa. Stariji pas vučjak bio je njegov vjerni pratilac. Za šalu je jednom svom psu razmazao so od rosopasa, što je životinji očito godilo, te je odtada svaki put molićivo sjeo pred gospodara kada se ovaj mazao sokom od rosopasa.

U nekoj župi Gornje Austrije, u kojoj sam u studenom održala predavanje, upoznala sam jednoga crkvenjaka koji je nosio naočale. Kada sam u veljači ponovno došla u župni dvor nije ih više imao. Kako mi je sam pričao do toga je došlo zato, jer je poslušao moj savjet i od studenoga prošle godine svaki dan koristio sok od rosopasa. Osim toga sada vidi mnogo bolje nego prije s naočalama. Tada je morao rosopas tražiti pod snježnim pokrivačem. Navodim to stoga da bi pokazala da neke ljekovite biljke možete naći svježe čak i zimi, iako sve izgleda mrtvo.

NAČIN UPORABE 

 

Priprema čaja:1 ravnu čajnu žličicu bilja stavimo na ¼ litre vode, samo oparimo.

Svježi sok:Listove, stabljike i cvjetove operemo i još vlažne procjedimo u sokovima (za vanjsku primjenu).

Tinktura: Tinkturu dobijemo u ljekarnama kao komeopatsko sredstvo.

Vinska iscrpina: 30 g rosopasa zajeno s korijenom prelijemo s 1/2 litre bijeloga vina i ostavimo da stoji 1 do 2 sata, zatim procjedimo i pijemo gutljaj po gutljaj.

0