Vijesti

Drago Vonić – Lipine

PONOVO U LIPINAMA 

HEIDICA,SILVESTER,MILE,DOLORES VONIĆ

PONOVO U LIPINAMA  

Početkom 2000.-te godine bili smo u Lipinama, selu blizu Našica koje je nakon drugog Svjetskog rata udomilo mnoge Dolince.

Tadašnji naši sugovornici su bili Mirko i Milka Miklić (Suza dolinska”, godište V. siječanj/travanj 2004.g. br. 14 ). Pri kraju tog priloga navedene su sve osobe porijeklom iz Dolinskog kraja koje žive u Lipinama pa tako i Drago Vonić.

U ovom broju Suze” on je naš sugovornik.

Između ostalog kazao je: moj otac Marko rođen 1927.g. od oca Ante poznatog dolinskog ribara i stolara i majka Jula rođ. Kovačević rođena 1924.g. živjeli su u Gornjoj Dolini. Kuća koja je po izgledu ličila na sojenicu nalazila se na zemljištu između Mirka i Kuzmana Knežević.

Strah od velikih poplava i siromaštvo mnoge je Dolince i Novoselce nagnao  u Slavoniju s namjerom da se tamo nastane.

Takva sudbina je 1962.g. zadesila i obitelj Vonić.

Kako je u to vrijeme u okolici Našica bila aktualna sječa šuma pa se je moglo dobro zaraditi, a k tome tu se već nastanili neki Dolinci, Marko je odlučio da se u Lipinama trajno nastani.

Kuću su kupili od jedne obitelji koja je odselila u Bačku.

U vrijeme selidbe Marko i Jula su imali troje djece; najstariji sin Anto je rođen 1957.g., Dragan 1960.g. i Nedjeljko 1961.g.

U Lipinama će im se iduće godine 1963.g. roditi kćerka Đurđica.

Iz Gornje Doline uputila su se dvoja zaprežna (drvena) kola pa kompom preko Save i preko brda Krndija u Lipine vozeći namještaj i kućne potrepštine. U jednim od tih kola je išao Marko, a Jula je s djecom došla od Nove Gradiške do Jelisavca vlakom, potom preko Ladanske pješice.

U Lipinama su ih dočekali Julini brat i sestra.

Marko se je zaposlio na stočarskoj farmi na tzv. Pustari. Od zarade je počeo graditi novu kuću i tako stvarao uvjete za ugodni boravak cijele obitelji.

Dragan nastavlja: dakle, s dvije godine sam došao u Lipine gdje sam proveo djetinjstvo. Po završteku osnovne škole odlazim u Rijeku gdje se školujem u Saobraćajno-tehničkoj školi.

U Hrvatskoj se nisam dugo zadržao nakon završetka škole, nego odlazim raditi u Š vicarsku.

Oženio sam se Hedicom i imamo dvoje djece, Dolores (1986) i Silvestra (1992).

Često je, u vrijeme ljetnih praznika kada bi došao iz Š vicarske vozio roditelje u Dolinu k rodbini i sve tako do početka ovoga nesretnog rata.

Marko je umro 1991.g., a Jula 2004.g.. 

Jelena Krstić – Kovačević

OBITELJ VONIĆ ISPRED SVOJE KUĆE

KAPELICA SV.TEREZIJE U LIPINAMA

0