Vijesti

Treće, ovogodišnje, uređenje groblja u Donjoj Dolini

Nakon što je 20. travnja 2013. godine prvi puta ove godine pokošena trava i uređeno groblje u povodu sv. Mise i blagoslova polja o Markovu, “dragovoljačka ekipa” u nešto izmjenjenom sastavu je i 8. lipnja to isto učinila.
Na redu je bilo treće uređenje groblja. Novaca u “kasi” Odbora za održavnje groblja je sve manje, jer dragovoljni prilozi za održavanje groblja se sve manje slijevaju u nju.
Odlučeno je da se pokuša, s nešto jeftinijim načinom uništenja trave, a treba i manje radne snage prskanjem sredstvom protiv korova.
Dogovoreno je da se u Donju Dolinu ide 6. srpnja, ali kako je tih dana, pa i toga dana padala kiša, akcija je odgođena za slijedeću subotu.
Na uobičajenom mjestu u Kosovcu “Kod Klarića”, sastali su se:  Ivo Ćorković iz Rešetara, koji će u svom autu voziti Pavla Musića, Ferdu Tomića i Antona Budić  – Ćembera iz Nove Gradiške. U drugom autu u  kojem su se osim trgovca Želje  i Stipe Knežević iz Š umetlice vozile prskalice i drugi potrebiti alat, a Milorad Oršulić Mican iz Okučana će voziti Zorana Petrović iz Smrtića i Matu Knežević Maću s Gorica.
Uz put je u Kozincima od obitelji Plotan posuđena auto-prikolica i posude (burad) za vodu, a u Gornjoj Dolini  kod Zdenke Budić u te posude natočiti vodu.
Nakon izvršenih priprema, pristupilo se s  4 prskalice, od kojih su 3 na motorni pogon, prskanju trave između spomenika, po travi.
Dan je bio sunčan, doza sredstva za uništenje korova jača od propisane pa je za očekivati da će se postići očekivani učinak. No, ipak ostaje da se vidi kako će prskanje “uspjeti” i koliko će  proći vremena da se ponovo pristupi košenju (ako bude dovoljno novaca) ili istom tretiranju.
Vrijeme je godišnjih odmora, mnogi će iz zapadno europskih zemalja otići i na groblje “Gradina”. Možda se netko od njih sjeti da je grupa ljudi, bez obveze, ali potaknuti ljubavlju prema rodnoj grudi, dragovoljno po tko zna koji puta, otišla urediti groblje kako nebi bilo “Bogu na grijotu, a svijetu na sramotu”.
Žalosno je reći, ali ima se dojam da je i taj dan blizu. Za očekivati, ako se ovako nastavi sa zanemarivanjem davanja dragovoljnog priloga i odazivanju na “akciju” da će svatko od nas, da bi došao do groba spomenika svojih najdraži morati  ponijeti kosu i prokositi travu, a nakon izvjesnog vremena i sjekire, kako i se iskrčilo žbunje i drugo drveno raslinje.

0