Vijesti

U Okučanima započelo deveto biblijsko bdijenje danonoćno čitanje Svetog Pisma Biblije

Vjernici župe sv. Vida Mučenika u Okučanima, već deveti puta, na jedan od najsvetijih načina započinju Korizmu. Naime, u župnoj crkvi sv. Vida se organizira Biblijsko bdijenje u vremenu od 06. do 10. ožujka 2019. god. kada će se od korica do korica” pročitati Sveto pismo Biblija.

Biblijsko bdijenje će započeti na Čistu srijedu Pepelnicu, nakon sv. mise i obreda pepeljanja, a prvih pola sata čitanja pripada okučanskom župniku fra Mariu Radmanu.

Pod geslom: â€ Riječi tvoje Gospodine, duh su i život; ti imaš riječi života vječnoga” svaki pola sata će se izmjenjivati čitači, na simboličan način predajući bijeli šal koji se stavlja oko vrata, različite dobi i uzrasta. U tih četiri dana i pet noći bi trebalo sudjelovati blizu dvije stotine čitača. Budući da će neki čitati i više puta, taj broj će biti manji.

Još jedna vrlo bitna služba za vrijeme čitanja Biblije je služba dežurstva. Dežurna osoba se obvezuje po četiri sata voditi računa o smjeni čitača, da se ne bi koja stranica Biblije preskočila prilikom listanja te da se ne bi ugasila uljanica koja neprestano gori dok traje čitanje.

U crkvi su izložene upisne liste u koje se upisuju čitači i određuju si sami vrijeme kada i koliko će puta čitati-

U svako doba dana i noći dolazit će vjernici i iz najudaljenijih dijelova okučanske župe Trnakovac, Vrbovljani, Lađevac, ali i iz župe Gornji Bogićevci, a svoj veliki doprinos ovom događaju će dati Biblijska zajednica iz Nove Gradiške čiji će članovi osim čitanja Riječi Božje sudjelovati i u dežurstvu.

Uz čitanje Biblije u župnoj crkvi, ispred oltara, bit će izložena zbirka Biblija knjiga Starog i Novog Zavjeta koje će donijeti vjernici.

Na ulazu u crkvu poodavno je postavljen transparent na kome piše: U OVOJ SE CRKVI DANONOĆNO ČITA BIBLIJA OD 06. 10. 03. 2019.

Čitanje će završiti u nedjelju u kasnim večernjim satima, a taj događaj će oglasiti sva zvona na župnoj crkvi, nakon čega će se služena sv. Misa zahvalnica.

Podsjetimo se kako je u Okučanima 6. veljače 2016. godine, u povodu šestog Biblijskog bdijenja održan susret tribina čitača Biblije iz mnogih župa Hrvatske, nakon koje je u kripti iste crkve prikazan dokumentarni film pod nazivom OD POSTANKA DO OTKRIVENJA U OKUČANIMA” koji je snimljen o petogodišnjem iskustvu čitanja Biblije u Okučanima. Isti film Pet okučanskih cjelovitih čitanja Biblije može se pogledati putom YouTube.

0