Vijesti

Dragi Dolinci (broj 23)

Ovih dana pročitah jednu misao Ive Andrića koju je zapisao 1974. godine  a glasi: «Jer kad dođe  do kakva prevrata, mogu se lako i zauvijek uništiti ćuprije, gradovi, džamije i crkve, ali knjiga se ne može razoriti». Ovo  napisah jer je «SUZA»  zakoračila u svoju jedanaestu godinu postojanja, što znači da je iza nas ostalo  DESET godina  uspješnog rada, a to  dokazuje i  dvadesettri broja do sada tiskane «Suze dolinske», nešto njih kao glasilo koje je četiri, odnosno tri puta godišnje izlazilo da bi  od  2002. godine izlazila kao GODIŠ NJAK. O tome što ona znači za nas prognane i raseljene Dolince kroz ovih deset godina kazali su između ostalih  kard. Vinko  Puljić, msgr. dr. Antun Š kvorčević,  msgr. dr. Franjo Komarica  i  drugi.  Zahvaljujući dobrim ljudima nije bilo upitno izlaženje «Suze» kroz sve ove godine. Hvala im, neka ih Bog blagoslovi  i nagradi za njihova plemenita djela,  u taj znak ćemo svakome od njih dodijeliti Zahvalnicu, a njihova imena  objaviti u ovom broju «Suze».

U subotu 28. siječnja 2006. godine me je u večernjim satima nazvao gosp. Franjo Marić i reče mi da priprema knjigu o banjalučkoj biskupiji monografiju. Od dr. Ante Orlovca je dobio knjigu DOLINA BOSANSKA U PROŠ LOSTI I SADAŠ NJOSTI  koja će mu pomoći pri  pisanju o  župi Dolina, a   mene zamolio kao autora te knjige da mu pribavim fotografije  narodne nošnje dolinskog kraja koje su objavljene u toj knjizi. I poslao sam mu na CD zahvaljujući fra Ivanu Franjiću koji ih je «prebacio» na CD. Poslao sam mu i nekoliko brojeva «Suze». Ta  MONOGRAFIJA Banjalučke biskupije je ugledala svjetlost dana u tijeku minulog ljeta, a 21. rujna ju je promovirao msgr. dr. Franjo Komarica, banjalučki biskup u Zagrebu, a predstavljanju je nazočio i p. Damir Š Šokić koji nam u ovom broju «Suze» predstavlja tu dragocjenu knjigu ne samo za banjalučki puk nego i za cijelu crkvu Katoličku, jer rijetko je naći na svijetu da  tako mala biskupija ima toliko mučenika svećenika i časnih sestara pa čak ni u misionarskim zemljama.

Ove godine je u Međugorju obilježeno dvadesetpet godina Gospinih  ukazanja. Grupa hodočasnika-pješaka se je iz Okučana uputila u Međugorje. Među njima bijah i ja. Suputnicima  sam kazao da je samo nekoliko kilometara od Brestovčine daleko moja rodna župa, da je u župnoj kući  u  Bosanskoj  Gradiški  mučki ubijen dolinski župnik msgr. Kazimir Višaticki, a iz župnog  ureda  Nova Topola odveden u nepovrat također dolinski župnik vlč. Ratko Grgić o čijoj se sudbini ni danas ništa ne zna. U tijeku  osmodnevnog putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu vođen je hodočasnički dnevnik na temelju kojeg je napravljena reportaža o tom nezaboravnom putu.

Blagdan Velike Gospe, zaštitnice naše župe, kao i svake godine je obilježen. Zgoda je to bila da se vide oni koji se godinama ne  viđaju.  Skupio se lijep broj vjernika a svetu misu je služio bosanskogradiški župnik vlč.  Josip Jerković.

Sutradan je u Bosanskoj Gradiški  proslavljen sv. Rok, a nakon rata je prvi put služena sv. misa na groblju Gradina zadnje nedjelju u kolovozu, u povodu sv. Ive zaštitnika Donje Doline. Na zahtjev brojnih Doljanaca i iduće godine će biti tako.

Sv. misa za sve pokojne iz župe Dolina  na groblju u Donjoj Dolini služena je zadnje nedjelje u  mjesecu listopadu, dakle prije Dana mrtvih na kojoj se okupio velik broj vjernika iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a bijaše i onih koji su došli iz udaljenijih Europskih zemalja.

A što reći o «Izborima 2006.» u Bosni i Hercegovini? 

U nedjelju, 19. studenog u Župnoj crkvi sv. Roka u Bosanskoj Gradiški je obilježena  tužna godišnjica mučeništva msgr. Kazimira. I o tome imamo zapis.  

Na kraju, srdačno Vas pozdravljam sa zamolbom da ne dozvolimo da «Suza» zbog novčanih  i drugih priloga prestane izlaziti.

Sretan Božić i neka Vas prati Božji blagoslov tijekom cijele 2007. godine.

 U r e d n i k

0