Vijesti

GORNJE BAZJE monografija

Nekoliko dana prije blagdana sv. Luke u Društvenom domu Gornje Bazje, u okviru obilježavanja Dana općine Lukač, u organizaciji Udruge žena i KUD-a Bosiljak” i uz pokroviteljstvo općine Lukač primarijus mr. sc. Elvira Koić, dr. med., specijalist psihijatar i psihoterapeut, održala je predavanje na temu Krizna stanja i prevladavanje krize”.

MONOGRAFIJA-GORNJE-BAZJE

Nakon predavanja, održano je predstavljanje knjige, Monografija Gornje Bazje”, autora Zdravka Vampovca, književnika i slikara, člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz dijaspore, koji je rodom iz Gornjeg Bazja. O autoru su govorili glumac Kazališta Virovitica Mijo Pavelko i autor predgovora Milorad Oršulić – Mican, tajnik općine Okučani. Ova monografija vezana je uz 580. godišnjicu prvog pisanog spomena Gornjeg Bazja i 150. godišnjicu škole u Gornjem Bazju. Knjiga je rađena u 300 primjeraka u vlastitoj nakladi, a   za tisak ju je pripremio Alojzije Cindrić svima poznat kao baj Lojzo Izdanje ove knjige je sponzorirala i općina Lukač. Nakon promocije monografije mnogobrojni posjetitelji pogledali su i izložbu slika Zdravka Vampovca. Sve nazočne na ovom skupu pozdravio je načelnik općine Lukač Đuro Bukvić, predsjednik Općinskog vijeća i Mjesnog odbora Gornje Bazje Tomislav Živković, te predsjednica Udruge žena Gornjeg Bazja Marija Kihar.Ovom događaju su nazočili osima autora predgovora, Pavle Gubić i Petar Salamu, koji su došli iz Okučana.

To, zašto predstavljamo u Suzi dolinskoj” ovu monografiju, jedan od razloga je taj što njezin autor dobro poznaje dolinska sela, što je predgovor napisao Mican koji poznaje njegovo selo

GLUMAC MIJO PAVLEKO, AUTOR KNJIGE ZDRAVKO VAMPOVAC, NAČELNIK OPĆINE LUKAČ ĐURO BUKVIĆ I MILORAD ORŠ ULIĆ - MICAN

GLUMAC MIJO PAVLEKO, AUTOR KNJIGE ZDRAVKO VAMPOVAC, NAČELNIK OPĆINE LUKAČ ĐURO BUKVIĆ I MILORAD ORŠ ULIĆ – MICAN

Milorad Oršulić Mican je na promociji predstavljanju knjige između ostalog kazao:

            Dragi Zdravko, prijatelju!

            Poštovani suradnici na ovom projektu koji se knjiga zove,

            i to monografija GORNJE BAZJE

Ovo, zbog čega sam ja večeras ovdje je jednim dijelom vraćanje duga, jer jubilarne 2000. godine je prijatelj Zdravko napisao predgovor za moju knjigi o rodnom kraju DOLINA BOSANSKA U PROŠ LOSTI I SADAŠ NJOSTI, župi u kojoj je od 1300 stanovnika ostalo sada tek dvadesetak starica i staraca, nakon ratnog vihora koji je i nju zahvatio. Oni je toliko vole da žele umrijeti na svojim rodnim ognjištima.

Moje rodno Novo Selo i sela koja sačinjavaju župu Dolina koja će za 6 godina obilježiti 100 obljetnicu postojanja, gospodin Zdravko Vampovac je dobro poznavao, naročito povjesno mjesto Donju Dolinu kod Bosanske Gradiške u koje je rado svraćao.

Na promociji je govorio o knjizi DOLINA BOSANSKA u novogradiškoj župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u nazočnosti msgr. dr. Franje Komarice Banjalučkog biskupa I brojnih drugih uzvanika, gdje je knjiga i predstavljena, jer u rodni kraj se tada nije moglo doći.

Tako je Zdravko povezao župu Dolina i svoje rodno mjesto Gornje Bazje iz kojih dušom nikada nije otišao, a fizički se često vraćao.

No, i mjesto u kojem živim, a to su Okučani su povezani s Gornjim Bazjama tako što već godinama, kroz njih proslazi SPOMEN MARATON MIRA I PRIJATELJSTVA koji se trči od Okučana preko Gornjih Bazja, do Taszara nedaleko od Kapušvara. Ovoga puta će to biti XII po redu. Gornje Bazje su baš na pola puta.

            Meni je izuzetno drago i radostan sam što se monografija GORNJE BAZJE predstavlja samo nekoliko dana od njenog izlazka iz tiska, a isto tako samo par dana od blagdana sv. Luke koji je zaštitnik središta općine Lukač kojoj pripadaju i Gornje Bazje.

            U predgovoru ove hvale vrijedne knjige sam između ostalog napisao: Znam kada se je rodila želja, za ovim ni malo lakim poslom, kada su napisani prvi redci i zaokružena pojedina poglavlja, naročito o bazjanskom govoru i prezimenima, narodnoj nošnji i običajima …  

            Stoljeća prolaze, ljudska sjećanja blijede pa su zapisi jedini pouzdani trag i način da se za povijest sačuva oslikani život, običaji, kultura i sve ono što se je zbilo u minulom vremenu kako veo zaborava nebi prekrio i tako zauvijek istrgao iz sjećanja, kao što to često biva, a zahvaljujući gosp. Zdravku to se s ovim krajevima neće dogoditi.

            Autor je još kao mladić, nakon završetka Osmoljetke otišao iz rodnog kraja, ali se je držao one narodne svugdi pojdi, al uvijek doma dojdi…, jer dobro zna da je samo jedan rodni kraj, da je samo jedan rodni dom. On se u njega nikada nije “do kraja” vratio, ali ni iz njega “otišao”, jer sama želja i pristup pisanju ove monografije je izraz – krik ljubavi prema rodnim Gornjim Bazjama i okolnim, pitomim slavonskim selima.

            Ovo je najbolji, trajni pisani, spomenik i čestitka za skorašnji 580-ti rođendan rodnom kraju i nemjerljiv dar općini Lukač u povodu Dana općine i blagdana sv. Luke Evanđelista, kojim povodom i knjiga izlazi.

            Iskrene čestitke autoru gosp. Zdravku i velika hvala svima onima koji su mu pomogli da monografija iziđe iz tiska”.

            Da bi se vidjelo koje su teme obrađene u monografiji najbolje će nam pokazati njen sadržaj kazalo.

         PREDGOVOR:  (Milorad Oršulić Mican),  UVOD (Selo Gornje Bazje 2017. godine slavi 580 godina od prvog spomena imena sela i 150 godina školstva u Gor. Bazju),   LOKACIJA I IDENTIFIKACIJA SELA GORNJEG BAZJA, KRATAK PREGLED POVIJESTI ZAPADNE SLAVONIJE,  CRTICE IZ POVIJESTI GORNJEG BAZJA:  Kako i kada je nastalo selo Gornje Bazje,  Arheološka nalazišta uz Dravu (Silvija Salajić, Gradski muzej Virovitica), Još nešto iz najranije povijesti bazjanskoga kraja,   O STARIM IMENIMA SELA GORNJEG BAZJA:  Selo zvano Boz, Legenda o Bazgovcu, . Legenda o Gaziju, Legenda o Bazama, Bazije ili Gornje Bazje?, BAZJANSKI GOVOR: Bazjanski govor i jezične posebnosti (dr. Mirko Peti i dr. Mijo Lončarić), Još nešto o jezičnim posebnostima sela Gornje Bazje, Toponimija bazjanskog kraja (stari katastarski nazivi), O STANOVNIŠ TVU SELA I MIGRACIJAMA: O bazjanskim starosjediocima i njihovim prezimenima, Vampovci (autohtoni Bazjani!), 7.3. Valorizacija građe iz franjevačkih Matica i Popisa stanovništva iz 1736. godine., ETNOLOŠ KE KARAKTERISTIKE GORNJEG BAZJA (Jasmina Jurković, Gradski muzej Virovitica) Ženska i muška bazjanska narodna nošnja, Ženska nošnja, Muška nošnja, Tradicionalna prehrana Bazjanaca, Svakodnevna prehran, Blagdanska prehrana, Posuđe i pribor za jelo, Stari seoski zanati,  O VJERSKOM ŽIVOTU BAZJANSKOGA KRAJA: Crkva i župa u nastajanju, Groblje u Bazju, Seoska raspela, KRATAK PREGLED POVIJESTI SELA OD 2. SVJETSKOGA RATA DO HRVATSKE SAMOSTALNOSTI 1990., O Š KOLSTVU I Š KOLI U GORNJEM BAZJU, GORNJE BAZJE DANAS: Političke stranke, Matični ured, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Rukomet i nogomet u Gornjem Bazju, Kulturno umjetničko društvo «Bosiljak», Lovačko društvo «Jelen», SELA BAZJANSKOGA OKRUŽENJA U OPĆINI LUKAČ: (Kapela Dvor, Turanovac, Lukač, Brezik, Dugo Selo, Budrovac, Rit, Veliko Polje, Katinka, Terezino Polje i Zrinj Lukački), PRILOZI: Bazjani i selo Bazje u franjevačkim Maticama krštenih i vjenčani od   1686. 1717. u Virovitici (prepisani podaci), Popis stanovnika Gornjeg Bazja 2007. god. (poimenično), Sjećanje na Viroviticu Z. Vampovac (prikaz iz djetinjstva 1975),  O AUTORU i LITERATURA

ZDRAVKO ISPRED SVOJE SLIKE IZ 1978. GODINE

ZDRAVKO ISPRED SVOJE SLIKE IZ 1978. GODINE

Zdravko Vampovac je poznat čitateljima Suze dolinske” jer smo u 27. broju u 2010. godini u rubrici Drugi o nama” razgovarali s njim. Taj razgovor je nosio naziv: VI DOLINCI NISTE IZGUBILI SVOJ IZVORNI IDENTITET.

Prvu objavljenu knjigu “OTKRIĆE HRVATSKE” je napisao sa svojom suprugom Maricom, potom “Kako izgraditi kuću samogradnja”, biografiju o Draganu Hazleru “Ovako se voli Hrvatska” i sada monografiju o svom rodnom kraju.

Trenutno radi na prijevodu knjige Jean-a Zieglera s njemačkog jezika na hrvatski:

“Š VICARSKA, ZLATO, MRTVACI”.

 

Želimo mu puno uspjeka u daljnjem radu.

0